Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АП: Смъртните случаи в САЩ от Covid-19 сега са до голяма степен сред неваксинираните

Почти всички смъртни случаи от Covid-19 в САЩ понастоящем са среда хора, които не са били ваксинирани, което е демонстрация колко ефективни са поставените ваксини и е индикация, че смъртните случаи на ден - сега под 300 - могат да бъдат практически нула, ако всички се ваксинират.

Анализ на Асошиейтед Прес въз основна на наличните правителствени данни от месец май показва, че инфекциозният "пробив" при напълно ваксинираните хора представляват по-малко от 1200 от повече от 853 000 хоспитализации с Covid-19 в САЩ, или около 0,1 на сто.

В същото време едва около 150 от над 18 000 смъртни случая от Covid-19 през май са били при напълно ваксинирани хора. Това означава около 0,8% или средно пет смъртни случая на ден.

АП анализира данни, предоставени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), като самите CDC не са изчислил какъв процент са хоспитализациите и смъртните случаи при напълно ваксинирани хора, позовавайки се на ограничения в данните.

По-рано този месец Анди Славит, бивш съветник на администрацията на Байдън по въпроса за Covid-19, предположи, че 98% до 99% от американците, починали от коронавируса, са били неваксинирани.

А директорът на CDC д-р Рошел Валенски заяви по-рано тази седмица, че поставените ваксини са толкова ефективни, че "почти всяка смърт поради Covid-19, особено сред пълнолетните, е напълно предотвратима в този момент“. Тя нарече подобни смъртни случаи "особено трагични".

Смъртните случаи в САЩ спаднаха рязко от повече от 3400 дни средно в средата на януари един месец след започване на ваксинацията.

Около 63% от всички американци, които могат да се ваксинират - или тези на 12 и повече години - вече са получили поне една доза, а 53% са напълно ваксинирани, според последни данни на CDC. Докато в по-голямата част на света има недостиг на ваксини, предлагането им в САЩ е толкова голямо, а търсенето е намаляло толкова драстично, че има все повече доста неизползвани дози.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна