Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес в Кюстендил започва Празникът на черешата

Изкупуването на череши по Кюстендилско спира заради внос на плодове от Турция

Снимка: Ани Петрова

Днес в Кюстендил започва Празникът на черешата, но на сектора не му е до празнуване, защото чакат държавата да помогне за изкупуването на плодовете.

Изкупуването на череши по Кюстендилско спира заради внос на плодове от Турция, оплакаха се местни земеделски производители. Изкупната цена е ниска - 80-90 ст. за килограм, но от вчера обаче няма и изкупуване.

„Какъв ще е тоя празник, като черешите ще изгният по дърветата“, казаха пред БНР производители.

БГНЕС

В района на с. Драговищица предупредили да не берат череши, защото цехът за преработка, собственост на италианец, докарва череши от Турция, и местните не се изкупуват, оплака се  бившият кмет на селото Драголюб Стоянов, също производител.  Производител от близкото с. Соволяно направо е отписал черешите си, няма да ги бере.

„Ситуацията е крайно неблагоприятна за местния производител и съответните служби - областната служба "Земеделие", Министерството на земеделието, Областната служба по контрол на храните и трябва  да се намесят веднага“,  каза проф. Димитър Домозетов, частен производител.

„Не само черешите, но и овощарството в Кюстендилско загива без държавата“, посочи пред БНР доайенът на местните земеделски производители агрономът Кирил Димитров, който има черешова градина около 300 декара.


А иначе кюстендилци са горди и считат, че техните череши, ябълките, синята слива са сред най-хубавите плодове в България. Затова се радват и организират Празник на черешата.

„Подготовката върви от седмици на специално аранжирания площад „Велбъжд“. На площада по празнично обособените кътове ще има богата програма, атракции, настроение“ , каза в „Хоризонт за вас“ Елеонора Дюлгерска, експерт в отдел "Култура" на общината.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна