Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 20-25 юни 2021

Победителите във Frozen Peaks
Снимка: Калоян Пейчев

Българин победи в провелия се в Гърция планински ултрамаратон Frozen Peaks. Калоян Пейчев - Кофето измина трасето, дълго, 263 км, с 12000 м денивелация, за 43 часа и 41 минути. Трябва да се отбележи, че това е първото състезание извън страната, в което Кофето, известен с победите си по състезания у нас, участва. Второто място бе заето също от българин - Павлин Райчев финишира 25 минути по-късно. Още няколко български бегачи изпробваха силите и късмета си в тежкото състезнаие. Никола Николов завърши 21-ви. Пирин Галов прекрати участието си на 120-ия километър, а Митко Митков - на 85-ия.



ЛАВАРЕДО
Няколко български бегачи участват в ултрамаратона Лаваредо в Италия - едно от най-тежките планински състезания. В 80-километровата дистанция, наречена "Ултра Доломити", в събота ще бягат рекордьорката от Обиколката на Витоша и българката с най-добри постижения в Обиколката на Монблан Мария Николова, Константин  Атанасов, Деян Димов и Соня Николова. Трасето е с денивелация 4100 м. 
В 120-километровата дистанция, с 5800 м денивелация, ще участват участват Боряна Николчева, Анета Ралчева и Йордан Стоилов. 
Популярният ултрамаратон се провежда в Северна Италия, в областта Доломити, със старт/финал в ски-курорта Кортина Д’Ампецо, а подробности за представянето на нашите бегачи очаквайте в рубриката "Екстремните спортове". 

Алекс Тоткова

16-годишната Алекс Тоткова постигна 18-то място в първото си участие при жените в Световната купа по спортно катерене в дисциплината "трудност" в Инсбрук, Австрия. Следващото й участие е Световната купа във Виларс, Швейцария само след седмица.

К2
Под връх К2 започва издирвателна акция за телата на изчезналите през февруари там Али Садпара от Пакистан, Джон Снори от Исландия и Хуан Пабло Мор от Чили. Операцията се ръководи от младия пакистански алпинист Саджид Садпара, който направи опит за зимно изкачване на върха, заедно с баща си, изчезнал с останалите двама мъже. 

Снори и Садпара (баща и син)

КАЙТСЪРФ
Един от най-ексцентричните кайтсърфисти - Ник Джейкъбсън, е специален гост на Burgas Kite Cup 2021. Най-старата кайтсърф регата у нас се провежда в събота и неделя на плаж „Атанасовска коса“. 
Джейкъбсън е известен със свободния си стил на каране и със скоковете си от високоетажни сгради във водата. През февруари 2017 г. в Кейптаун, при ветрове от 40 възела, скача на над 28 метра височина за 8,5 секунди, което го прави световен рекордьор в дисциплината „най-висок скок с хвърчило“. 

Ник Джейкъбсън
Ето какво сподели в интервю за БНР Ник:

„Спомням си сесията, помня как ме дърпаха с лодката. Най-ясно обаче си спомням дните преди това. Цялостното проучване - какво въже ще ми трябва, колко вятър ни трябва. Прекарах много време в подготовка. Това не беше най-сигурното нещо, което съм правил в живота си. Доста опасно и рисковано е. В Кейптаун, особено следобед, вятърът става много силен. Бях с голямото хвърчило и се страхувах, че вятърът ще се засили. Но не стана така. Голямото събитие премина сякаш за една минута. Сега трябва да се преборя отново за този рекорд, защото го подобриха. Може би ще си върна постижението в България…“
Цялото интервю можете да чуете и прочетете тук.

Музей в скалите
Ако нашите слушатели и читатели искат да се разходят до Лакатнишките скали през почивните дни, могат да посетят изложбата "Музей в скалите". Тя разказва историята на развитието на обекта и представя екипировка още от началото на алпийското катерене у нас. Ще бъде отворена до 4 юли в читалището на село Гара Лакатник.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени