Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще ни стигат ли финансите след увеличението на тока и парното

Снимка: Pixabay

„Дали ще ни стигат финансите след увеличението на тока и парното, зависи от потреблението на хората, не случайно цените за бита се регулират от първи юли, защото сметките тогава са по-ниски и има време хората да свикнат с новите повишения на парното или електроенергията“, коментира в „Хоризонт до обед“ Васил Караиванов, преподавател в Софийския университет, катедра „Икономика“ за това какъв ще бъде ефектът върху домакинствата от очакваната по-висока цена на електроенергията от 1 юли.

„Ако погледнете в България разходите за комунални услуги на едно домакинство са около 15 на сто, тоест една седма от всичките разходи. Така че прекият ефект от повишаването на цените на тока няма да засегне директно и силно семейният бюджет. Защо потреблението на ток на домакинство е средно 5 до 10 на сто от разходите. И повишението с 3,4,5 на сто на еленергията не би следвало силно да засегне семейния бюджет.

Тук обаче има и непряк ефект, защото всички услуги и продукти са обвързани и зависими от цената на енергийните източници и това ще повиши и техните цени“, поясни още Караиванов.

А как Испания се справя със скока в цените на тока, провокирал социално недоволство.

На 1 юни в Испания влезе в сила нова цена на електроенергията при която размера на сметката зависи в по-голяма степен от това кога е направено потреблението, а не толкова от това колко голямо е самото потребление. Според Националната комисия за пазари и конкуренция (CNMC) целта е потребителите да оптимизират сметката си и в същото време да избягват натоварването на мрежата, като изместват потреблението от пиковите часове към по-нетрадиционните и по този начин намаляват разходите за поддръжката на електропреносната система и допринасят за декарбонизацията на икономиката. Домакинствата в Испания още свикват с новите формули за изчисляване на новата цена на електроенергия и променените компоненти за изчисляване.

Още по темата в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени