Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТЕЦ „Марица-изток 2“ ще продава 1 млн. мегаватчаса от тока си на регулирания пазар

| обновено на 28.06.21 в 17:30
Снимка: БГНЕС

ТЕЦ „Марица-изток 2“ ще продава 1 милион мегаватчаса от тока си на регулирания пазар за едногодишен период, става ясно от заповед, подписана от министъра на енергетиката Андрей Живков.

Целта е електроцентралата да не спре работа заради невъзможността да продава скъпата си електроенергия на свободния пазар. От министерството обясняват, че мярката е временна и се предприема, защото ТЕЦ-ът е необходим за покриване на вътрешното потребление.

Предстои да се разбере как тази заповед на министъра ще се отрази на цената на тока за бита, който се предвижда да поскъпне средно с 3 на сто от 1 юли.

В опит да спаси ТЕЦ „Марица-изток 2“ енергийният министър Андрей Живков прави същото, което и неговата предшественичка Теменужка Петкова и централата ще продължи да продава още една година ток на регулирания пазар. Той твърдеше, че има разлика в помощта, която идва чрез държавата.

„Няма да е безусловна. Ще изискваме сериозно преразглеждане на разходите и на начина, по който се управляват самите дружества“.

Разликата на този етап е само в количествата, които този път са близо три пъти по-малки. Но това също може да се окаже проблем, смята Александър Загоров от КТ „Подкрепа“.

„Тази заповед казва, че блокът ще работи на по-малко от един котел. Невъзможно е, няма как да се поддържа една ритмична работа дори на един котел с тази заповед.

А това, освен че застрашава ТЕЦ-а, застрашава и работата на мините.

„Това застрашава и другите три ТЕЦ-а, които консумират въглища от нея и въобще става едно каскадно застрашаване, което, ако се реализира този риск, българската енергетика ще изгуби изведнъж половината от производствените си мощности“, каза Загоров.

„Нашата задача в момента е да убедим министъра, че това, което е направил като количества в неговата заповед, не е достатъчно, за да осигури стабилността, включително и социалната, и тази стабилност може да бъде възстановена с една допълнителна заповед за повече количества електроенергия, които да произведе за регулирания пазар“, продължи конфедеративният секретар на КТ „Подкрепа“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени