Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Димитрова е подала оставка като член на СЕМ

Ивелина Димитрова
Снимка: Ани Петрова

Ивелина Димитрова е подала оставка като член на СЕМ, съобщиха от президентството.

От прессекретариата на държавния глава разпространиха позицията на президента, че със своята работа Ивелина Димитрова е оправдала доверието на институцията и на обществото в усилията за утвърждаване на плурализма, професионалните стандарти и журналистическата етика в медийната среда в България. 

Президентската институция счита, че всеки опит за политизирането на дейността на Съвета за електронни медии е в ущърб на обществото

В предаването "12+3" на "Хоризонт" Димитрова коментира, че решението ѝ да подаде оставка е било провокирано още от излезлите оценки на мониторинга на СЕМ за предходната предизборна кампания и на външни наблюдатели, че има проблеми в медийната среда в България:

"Ако търговските медии могат да си позволят по-голяма свобода или по своя преценка да смесват редакционно с агитационно съдържание, то към обществените медии изискванията на ЗРТ са по-големи и по-високи. Още тогава, на заседание, споделих, че това е проблем, направих свой анализ, можете да видите протоколите от това заседание, в което сме гледали мониторинга на СЕМ по отношение на предишната предизборна кампания. Проблемите, които се визират в моя анализ, да се обърне внимание, защото проблемите бяха фокусирани към обществената медия".

Тя посочи, че е очаквала СЕМ да направи мониторинг във връзка със създалото се напрежение между БНТ и министъра на културата Велислав Минеков:

"Очаквах председателят да ни събере на едно професионално обсъждане... Изчаках, не съм била прекалено активна, за да не бъда обвинена в някаква пристрастност и във вземане на отношение". 

Ивелина Димитрова заяви, че на две поредни заседания на СЕМ тя е била обвинена в политически пристрастия:

"Веднага тонът беше остър към мен, веднага обвинения в политически пристрастия и зависимости. Опитах се да обясня, че не вземам страна... Мисля, че от самото начало на заседание на СЕМ трябваше да бъде обсъдено случващото се".

Не ми е приятно да чувам, че СЕМ е глух и сляп, подчерта Димитрова.

Интервюто на Даниела Големинова с Ивелина Димитрова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени