Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Димитрова подаде оставка като член на СЕМ

Смятам, че СЕМ можеше да овладее това напрежение, посочва Димитрова

| обновено на 28.06.21 в 14:06
Ивелина Димитрова
Снимка: Ани Петрова

Ивелина Димитрова - член на Съвета за електронни медии, подаде оставка. “От самото начало искам да заявя, че не съм взимала страна по горещите казуси, които фокусираха общественото внимание и недоволство и към обществената медия, и към СЕМ. Страна не съм взимала. Просто моята гледна точка беше по-различна”, заяви в ефира на Радио София Ивелина Димитрова.

По думите ѝ, когато се изпраща протоколно писмо, в което се посочва какво СЕМ не може да прави, е предложила да се каже и какво може да се направи - едно наблюдение за спазване принципа за плурализъм на гледните точки, както и всички останали изисквания, защото казусът на министъра на културата и ръководството на БНТ се развива във времето, задълбочава се, напрежението е нараснало, като се стига и до лични нападки.

Аз смятам, че СЕМ можеше да овладее това напрежение. Не казвам, че казусът беше сложен, а деликатен”, казва тя. По думите ѝ е можело да бъде направен комплексен анализ, с оценка от мониторинга на СЕМ, но първото писмо е излязло във варианта, в който е.

“Наистина ще си призная, че наистина смятах, че първото нещо, в което ще бъда обвинена, е в политическо пристрастие, защото съм номинация на президента и реших, че след като съм дала това становище, първо ще мине този отговор към министъра на културата, след това независимият мониторинг ще се самосезира и ще започне да следи развиващия се казус”, допълва тя.

“През последните дни добрият тон в СЕМ се изгуби, конструктивният диалог също. Влошената атмосфера, личните нападки вместо дебат по важните въпроси за медиите към настоящия момент, упреците в политически пристрастия при опит да се изрази мнение по актуални казуси, не са онази атмосфера, която може да роди отговори на въпросите, които обществото очаква”, посочва в мотивите си за напускане на СЕМ Ивелина Димитрова.

По думите ѝ от СЕМ е пропуснал момента да влезе в ролята на медиатор, да проведе открит диалог, с един сериозен мониторингов анализ на фона на обществено недоволство срещу СЕМ и казусите, свързани с министъра на културата и генералния директор на БНТ.

“На фона на многото упреци към регулатора, които стоят в публичното пространство, изразих мнение, включително и на срещата ни с ОССЕ, че е добре да има един по-дълбок анализ, чрез експертно наблюдение на различните явления и практики в медийната среда и цялостната картина, без да вземам конкретна страна по наболелия казус.

Преди моята оставка предложението за такава дискусия бе подкрепено, както и това за фокусирано наблюдение, по повод внесена петиция в Съвета, с близо 3000 подписа на обществено изявени имена и професионалисти, но диалозите преди това ме накараха да разбера, че оставането ми в регулатора и моите мнения ще бъдат интерпретирани от колегите само и единствено през политическата призма.

Внушенията за пристрастие, постановките и процедурните хватки – за едно да се бърза, а друго да се бави, ме увериха, че нормална работна атмосфера не може да има.

Остро стоят темите за професионалните стандарти, обществената мисия на БНТ и БНР, разследващата журналистика, реалният плурализъм на мнения, критическата функция на медиите. Обръщала съм не веднъж внимание на тези теми и това е видно от протоколите на СЕМ.

През последните години Съветът премина през не едно сериозно изпитание. Публичната оценка винаги се е усещала ясно – кога е удовлетворен общественият интерес и кога не. СЕМ овладя най-голямата криза – спирането на БНР през 2019 г. Въпросът е как реално да се промени медийната среда.

Мога да нося отговорност само за моите позиции и решения като член на регулатора, в рамките на сега действащия Закон за радиото и телевизията и подаването ми на оставка е едно от тях. Всеки бъдещ регулаторен орган обаче, би бил обречен, а обществените медии ще продуцират постоянни кризи, без един не само нов закон, а такъв който ще гарантира подобряване на медийната среда и независими обществени медии, посочва в позицията си Ивелина Димитрова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени