Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Совата е птицата на мира, а не гълъбът

Снимка: Рели Пен

Птица на мира не е гълъбът, а совата. Според библейската легенда за Ной, гълъбът се е върнал с клонка от маслина, за да докаже, че потопът е свършил, но никога и никого не е помирявал. Образът на „гълъб на мира“, дължим на Пабло Пикасо. А истинската птица на мира в един от най-взривоопасните райони на света - Близкият изток, се оказва совата.

"Когато през 1983 г от телавивския университет ми предложиха да заменя купуването на отрова за мишки с правене на къщички за сови, ми изглеждаше „вятър работа“. Аргументите им бяха два. Разказ за успешна практика в Индонезия. Там изкоренили джунглата, за да посадят палми. Гризачите се размножили заплашително и точно совите спасили страната от бедствието. Вторият бе, че отровата, която като деца наричахме „бонбончета за лоши мишки“, действа не само върху мишките. Обикновено тя забавя реакциите им, преди да умрат. Поглъща ги, например, дива котка. Тя също се отравя и забавя реакциите си. Става жертва на орел или сокол, който също умира бавно и например го поглъща змия, която също умирайки става жертва на друго животно и така нататък по хранителната верига", каза за БНР Рели Пен - собственик на плантацията "Мошава" Керем Мараал.

По думите му, когато имат безплатно жилище и изобилна храна ,совите сами пристигат. Неуморни работници са. По цели нощи ловуват.

"Всяка от тях изяжда от 2000 до 6000 мишки на сезон. А сезонът при нас е между октомври и май-юни. Совите също са прелетни птици и през лятото са в Европа или в Азия, където е по-хладно. Така се случи, че бях направил две от къщичките твърде близко една до друга, а совите си пазят територията. И тогава в едната се засели семейство соколи. Така защитата на градините ми стана по-успешна. Совите ловуват през нощта, а соколите - денем. Имам 17 къщички. Семейство сови има обикновено от едно до 12 снежнобели пиленца. Когато се излюпят пиленцата, правим фестивал със селските деца, на които обясняваме колко важни са тези помощници на фермите ни. В страната има около 5 хиляди сови, които живеят в къщичките по тази програма, но и незнайно още колко хиляди, които си ловуват самостоятелно. Разбираме, че вече пазят градините ни, когато открием, че плодовите мишки са започнали да ръфат авокадото ни. И изведнъж като с вълшебна пръчка всичко това спира. Совите са на своя пост", допълни  в пердаването "12 + 3" Пен.

Снимка: Рели Пен
Програмата е започнала като израелска, но колкото да са интелигентни совите, те не познават държавни граници. Най-много сови по програмата има по долината на река Йордан, където на единия бряг е Израел, а на другия – Йордания. В началото в Израел имат къщички, а в Йордания ги обстрелвали, защото във фолклора те са носители на зъл дух. Наложило се да се намесят учени от Лозана. Те се обърнали към йордански генерал от запаса, който оглавил програмата за екологична защита в Йордания.

"Щом се излюпят малките, започваме поставяне на пръстени. Освен това ги теглим и измерваме дължината на крилете. Знаем, че щом достигнат определени параметри, се учат да летят. Наши сови се срещат и в Сирия, и в Ливан, с които нямаме дипломатически отношения, но постепенно и усвояват екологичната програма. Разбираме, че вече са част от нея по пръстените на птиците. Най-трудно ни е с Палестинската автономия. Не, че селяните там не искат и не участват. Те също са в програмата, защото са хора практични и най-важния показател е поевтиняването и опазване на реколтата. Но ни пречат криволиците на политическите отношения. Бях в делегация на притежателите на къщички за сови в Йордания. Колегите ни ни посрещнаха прекрасно. А на най-големия фермер, отглеждащ хиляди декари фураж с помощта на сови - Йоси от Бейт Шаан, гледаха направо като на Бог", допълни Рели Пен.

Той съобщи, че преди пандемията са посрещали делегации от фермери за обмяна на опит.

"Те бяха от Испания и Кипър, където вече имат своите първи опити, и от Гърция, където се надявяме, пред годината на пандемията да са започнали. А щом има средиземноморско сътрудничество в тази област, нищо не пречи, да прерасне и в Черноморско. Сови живеят навсякъде на юг от полюса. Още повече, че за разлика от кукумявките, например които освен вредни животни, ядат и яйцата на полезни птици, совите и соколите са се специализирали във вредните гризачи. Живея в полите на планината Кармел и съм свидетел и как ястребите се стрелват да уловят в човката си змия, която се вие, докато те я отнасят или как кръжат орли. Дори тези, които продължават да отровят мишките, са намалили на половина дозите. Свидетели сме, че животинското царство се съживява заради ограничението на отрови".

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени