Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Англия ще се опита да развали прокобата срещу Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборите на Англия и Германия се изправят днес от 19,00 часа на “Уембли” в най-очаквания двубой от осминафиналите на Евро 2020.

Домакините се надяват да прекъснат серията от седем мача без победа на “Уембли” срещу този съперник. Любопитното е, че останалите участници в елиминациите от групата на Германия - европървенецът Португалия и световния шампион Франция, вече приключиха участието си в турнира. 

Статистиката определено не е в полза на Англия в двубоите у дома срещу Германия. За последно англичаните са побеждавали в далечната 1975 година - 2:0 в приятелска среща. Следват четири контроли, един 1/2-финал на Евро 1996 и световна квалификация. Особено болезнен е споменът от 26 юни 1996 година на домашното европейско, когато след 1:1 в редовното време и продълженията, германците достигат финала след дузпи. С пропуск за Англия тогава се отличава настоящият селекционер Гарет Саутгейт, а на финала срещу Чехия на стария “Уембли” Германия печели с 2:1 с гол на Оливер Бирхоф в продължението, донесъл "внезапна смърт" и триумфира с титлата. 

Саутгейт няма проблеми с контузени и наказани. Той ще може да разчита и на изолираните заради коронавирус Мейсън Маунт и Бен Чилуел. Очаква се Фил Фодън да се завърне сред титулярите на мястото на Букайо Сака и да действа в нападение с Хари Кейн и Рахийм Стърлинг. Саутгейт ще заложи на трима в отбрана - Уокър, Джон Стоунс и Хари Магуайър, а в халфовата линия ще се наредят Рийс Джеймс, Филипс, Райс и Киърън Трипиър. 

Селекционерът на Германия Йоаким Льов също няма кадрови проблеми. В навечерието на големия мач наравно с останалите тренираха Илкан Гюндоган и Антонио Рюдигер. Томас Мюлер се завръща сред титулярите, след като започна като резерва срещу Унгария. 

Отборите на Швеция и Украйна се изправят тази вечер от 22,00 часа на “Хемпдън Парк” в Глазгоу в последния 1/8-финал на Евро 2020. Наставникът на "тре крунур" Яне Андершон вероятно ще пусне в атака Деян Кулушевски, който се появи като резерва при победата с 3:2 срещу Полша. 

Колегата му Андрий Шевченко щу трябва да намери заместник на Александър Зубков на левия фланг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна