Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златото – инвестиция с блясък и доходност (Част I)

Златото е единственият продукт, който е запазил ролята си в човешката цивилизация хилядолетия наред. Това е първото послание, което д-р Валентина Григорова – Генчева отправя към своите студенти и към начинаещите инвеститори в злато. Д-р Григорова – Генчева оглавява уникална дирекция „Злато и нумизматика“ в една от големите банки у нас, а отскоро преподава същата дисциплина във Висшето училище по застраховане и финанси. „Известно е, че още в древността хората са търсели отражението на слънцето и връзката с властта. Първите късчета самородно злато са намерени в Мала Азия. То е наричано електрон – т.е. сплав от злато и сребро“, разказва експертът по нумизматика в първия от двата специални епизода на подкаста „На всяка цена“, посветен на инвестициите в благодарния метал. В него ще обърнем внимание на монетите. 

Златен лев с изображението на Иван Рилски е една от най-ценните български монети 

За инвеститорите, които освен печалба, търсят и добавена стойност, златните монети със сигурност биха били по-интересни, категорична е д-р Григорова – Генчева. Най-ценни са монетите, емитирани в изключително малки тиражи, каквато е златната монета от 2001 година с изображението на Иван Рилски. „Тази монета беше изключително атрактивна и със своята форма, и с малкия тираж. Тя практически е изчерпана от пазара на златни инвестиционни монети в България. Това означава, че който я е закупил за сравнително високата за времето си цена от 500 лева, днес би могъл да я продаде поне за 1 500 или за 2 000 лева“, коментира експертът по инвестиции в благородни метали. Разбира се, притежателите на тази монета изобщо не възнамеряват да я продават, защото с времето цената й ще нараства. По думите на д-р Григорова – Генчева за повечето колекционери са важни както нумизматичната стойност на притежаваните от тях монети, така и съчетанието с високата проба на благороден метал, от който са изработени. В богатите колекции можем да намерим не само шедьоври на монетосеченето, но и красив прочит за важни исторически събития.  

Валентина Григорова - Генчева

Античните и средновековни златни монети – „плячка“ на инвеститорите  

„За съжаление, все по-често античните и средновековни монети се превръщат в плячка за инвеститорите“, допълни д-р Григорова – Генчева, като визира инвеститори, които купуват монети единствено със спекулативна цел, а не нумизматите, за които изделията от благороден метал имат висока естетическа и културно-историческа стойност. В колекциите могат да се видят гръцки, римски и дори папски монети. „Някои от тях са само в няколко десетки екземпляри“, обясни експертът. По думите й стойността на тези монети нараства от края на Втората световна война до наши дни, което ги превръща по-скоро в инвестиционен продукт, отколкото в „любим обект на колекционерите“.  

Монетните дворове всяка година избират много важни за съответната държава годишнини и събития, които да възпроизведат върху възпоменателните монети. Олимпийските игри често са избирани, припомни д-р Валентина Григорова – Генчева. Пандемията от коронавирус отложи с година игрите в Токио, а годишното изложение на монети в Берлин, където се представят най-новите тенденции, е проведено изцяло онлайн. „България може да се похвали с една много красива колекция за олимпийските игри в Атина през 2004 година. Това бяха малки златни монети, на които е представен символът на съвременния олимпизъм Пиер дьо Кубертен и различните олимпийски спортове, оформени много елегантно“, коментира експертът по нумизматика. Серията е придружена с красива кутия и книга, която разказва за българските постижения на олимпийски игри. 



Монети с различни форми и цветни изображения  

Друга тенденция са монетите, свързани и посветени на децата. „Там гравьорите си позволяват по-раздвижени изображения“, каза д-р Григорова – Генчева. Това е причината да можем да видим монети, на които са изобразени анимационни герои и герои от популярни приказки. „Тук може да се натъкнем и на различни форми. Отдавна монетите не са само във формата на кръгче. Има такива във форма на риба, четирилистна детелина и на сърце“, допълни експертът.  

По думите на д-р Григорова – Генчева комерсиалното е навлязло и в света на нумизматиката, като това може да проличи или в материалите, от които са изработени монетите, или в изображенията върху тях, някои от които са на ръба на естетиката. „Именно затова нумизматите казваме, че за всички монети има пазар. В България е нормално да облечеш детето си с тениска с анимационен герой, да му купиш кецове, евентуално раничка, но не и да му подариш такава монета“, допълни експертът по нумизматика.  

Според нея политиката на БНБ в това отношение е да запази високата естетическа стойност на монетите, като често върху тях се появяват светци. „Тук посланието е еднозначно и много красиво“, убедена е д-р Валентина Григорова – Генчева.  

Още за света на нумизматиката ще чуете в първия от два тематични епизода за инвестиции в злато на подкаста „На всяка цена“. В следващия епизод ще се впуснем в темата за инвестиционното злато. 

Снимките са предоставени от д-р Валентина Григорова - Генчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени