Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ники Качаров за Не-туристическия Египет

Авторът на парчето „Българският рок“ разказва за нравите в Страната на пирамидите

7
Ники Качаров
Снимка: личен архив

Името на Ники Качаров е добре познато на любителите на твърдия ъндърграунд рок от края на 80-те години. Той е създател на групите „Ера“ и „Апокалипсис“. Но също така доктор и професор по физика от университета в Лимож и ръководен кадър в европейски енергийни компании. Освен във Франция, Ники е живял в Италия, Унгария.

В момента е в Кайро и макар и да управлява петролна фирма не се разделя с музиката. Все пак Качаров е авторът на култовото парче „Българският рок“, превърнато от Георги Минчев в химн. Но тръгвайки от музиката, разговорът с Ники Качаров е за онзи Египет, който туристите не виждат.

„Кайро бе чужд, но вече е мой. И пак удължавам моя престой“ – пее Качаров в авторската си песен, записана в собственото му студио в египетската столица. А разговорът за страната на пирамидите, в който изобщо не става дума за тях, продължава с въпроса щом в Египет бакшишът в туризма е начин на живот, и в големия бизнес ли е така. Оказва се, че да. Ники, обаче не се ограничава само с петролните сделки, ами разказва и за тамошните рокаджии, с които понякога свири. Що се отнася до платноходните кораби, той ги предпочита за семейното плаване по Нил по време на отпуската си.

Музикантът и енергиен експерт признава, че в Египет е по-трудно да откажеш покана за гостуване, отколкото да получиш.

Специално за „Покана за пътуване“ Неки изпрати последното си парче „Лятото е писта за излитане“.



Чуйте разговора с него в звуковия файл

Снимки са предоставени от Ники Качаров

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени