Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маестро Марк Кадин: Всеки концерт на Радиооркестъра е специален

Закриването на сезона на 2 юли е с музика на Прокофиев и Шостакович

Марк Кадин

Особен беше този сезон 2020/2021 за Симфоничния оркестър на Българското национално радио - заради рестрикциите, породени от пандемията, и трудните условия за работа на музикантите. По-голямата част от заетостта им премина в звукозаписното студио. Въпреки това, няколко от ценните концепции за концертни програми бяха осъществени - в кратки срокове, но на ниво.

В студиото на програма "Хоризонт", където беше гост в предаването "Алегро виваче" преди последния за сезона концерт на радиосимфониците на 2 юли от 19 часа в зала "България", главният диригент на оркестъра Марк Кадин сподели, че работата им не спира и подготовката е все така по високи стандарти, а всяка сценична изява е нещо извънредно и специално. 

Избраните за финала автори са Сергей Прокофиев и Дмитрий Шостакович. В Симфония-концертанте за виолончело и оркестър от Прокофиев солист ще бъде Александър Сомов - утвърден изпълнител с международна кариера, а от творчеството на Шостакович са избрани пиеси, които са непознати за българската публика: Сюита от оперетата "Москва - Черьомушки" и музика към пиесата "Хамлет" от Шекспир. 

Маестро Марк Кадин разказва интересни подробности за избора на програма, както и за новия подкаст на БНР "Класически въпрос" - първият подкаст у нас за класическа музика. 

Чуйте интервюто в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна