Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За кои фирми продължава мярката 60/40

Работещите в сектор "Туризъм", които са наети през първото тримесечие на тази година, попадат в обхвата на мярката за подкрепа на заетостта известна като "60 на 40".

За останалите сектори компенсации за заплати и осигуровки ще се плащат само на работниците, наети преди първи януари тази година, които от 13 март миналата година до 31 декември са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск поради преустановяване на работа,  или са от секторите с временно преустановена дейност заради пандемията.

Изключението за туристическия сектор е заради големите загуби от Covid кризата.

От проведеното в Министерския съвет обсъждане става ясно, че за туризма не важи и изискването да се запази числеността на служителите. Мярката 60/40 беше продължена за месеците юни и юли, като по нея до 15 юни са платени 1 млрд. 303 млн. лева с ефект - запазване на 300 000 работници от 13 000 предприятия.

За предприятията, които имат спад на приходите между 30 и 40%, компенсацията ще е 50%. 39% от предприятията имат спад на приходите на 40 на сто и те ще продължат да получават компенсации от 60% за заплати и осигуровки.

Около 30% от фирмите със спад на приходите под 30 на сто отпадат от схемата.

Удължаването на мярката ще запази около 80 000 работни места.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!