Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици аплодираха балета „Спящата красавица“ във Велико Търново

3
Балетът „Спящата красавица“ на Старозагорската опера в крепостта „Царевец“.
Снимка: Здравка Маслянкова

Близо 600 зрители аплодираха в крепостта „Царевец“ във Велико Търново балетния спектакъл „Спящата красавица“ на Старозагорската опера, с който снощи вечер беше открит летният оперен фестивал „Сцена на вековете“. Българското национално радио е медиен партньор на културния форум.

„Сцена на вековете“ е сред най-престижните форуми в културния живот на България, заяви при откриването артистичният директор на фестивала маестро Владимир Бошнаков: 

„Музикалният форум за поредна година е отличен с престижния лейбъл „Европа на фестивалите, фестивалите на Европа“. За първи път фестивалът има и специална програма за младежка аудитория с участие на детски формации под надслов „Сцена на вековете – поглед към бъдещето“.  

Публиката подкрепи балетния спектакъл „Спящата красавица“ на Старозагорската опера и аплодира изпълнението на оркестъра:

„Изключително приятна вечер и съм много щастлива, невероятно е усещането“. 

„Прекрасна музика, познавам добре музиката на Чайковски и играта на артистите беше великолепна“. 

„Пищен, колоритен, с много любов направен и с много красиви картини и с много майсторско изпълнение на балета“. 

„Мен специално ме впечатли музиката и изпълнението на оркестъра“.

„Участват изключителни солисти. Самият спектакъл не е само балетът в чистата му форма. Той е един мултимедиен спектакъл, изключително красив, изключително атрактивен и носител на наградата „Кристална лира“ за 2020 година“, каза Нелина Църова, директор на общинската дирекция „Култура“ във Велико Търново.

Снимка: Здравка Маслянкова

Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф и филмов актьор Андрей Босов, който работи по заглавието по покана на примабалерината Силвия Томова, художествен ръководител на балета на Старозагорската опера. Балетното представление на Царевец ще бъде в съпровод на живо на оркестъра на операта под диригентството на маестро Владимир Бошнаков, артистичен директор на фестивала. 

„Сцена на вековете“ започва във Велико Търново през 1985 година и след две десетилетия прекъсване фестивалът отново е възстановен, припомни кметът на Велико Търново Даниел Панов: 

„Връща оперното и балетно изкуство във Велико Търново в крепостта „Царевец“, там където е бил създаден и със Софийска опера и балет за първи път през 2008 година, след 21-годишно прекъсване, поставихме постановките. Вече 90 представления са играни в крепостта Царевец след 2008 година до сега. Не само Софийската опера и балет, а също операта в Стара Загора, Русе, Бургас, Варна, Пловдив, балет „Арабеск“, редица симфонични оркестри, включително „Софийски солисти“, са имали концерти там нашият Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“.  

За два месеца и половина на откритата сцена в двореца на царете от династията на Асеневци българските оперни театри ще представят оперите „Травиата“, „Сватбата на Фигаро“, „Вълшебната флейта, мюзикълите „Човекът от ла Манча“ и „Българи от старо време“, както и спектакъла „Поетите и музиката“. Ценителите на музиката ще чуят и концерта „Фолклор и класика с музиката на Георги Андреев“. Фестивалът „Сцена на вековете“ утвърди своя престиж през годините, посочи кметът на Велико Търново Даниел Панов: 

„През 2015 година „Сцена на вековете“ е носител на престижен европейски статут и е част от платформата на Европейската фестивална асоциация. В настоящото издание за първи път имаме детска балетна школа. Това е много важно, за да могат още от малки децата на България да открият това изключително изкуство и да бъдат негови последователи“.  

Програмата на фестивала „Сцена на вековете“ е разширена за неговото шесто издание, обясни Нелина Църова, директор на дирекция „Култура“: 

„Ние се стараем да не стоим на едно място и затова тази година за първи път стартираме с допълнителната програма „Сцена на вековете – поглед към бъдещето“. В тази част от афиша ни са включени балетният спектакъл „Лешникотрошачката“ на детската школа за класически балет „Класика“ от Велико Търново, детският мюзикъл „Пепеляшка“ на „Бон-Бон мюзик“ – София и нещо, с което много се гордеем – първият международен майсторски клас по оперно пеене на примата Красимира Стоянова, който ще завърши със заключителен концерт“. 

Снимка: Здравка Маслянкова

Освен спектаклите в крепостта Царевец, фестивалът „Сцена на вековете“ има и съпътстваща програма с концерти в Летния театър във Велико Търново, посочи Нелина Църова: 

„Съпътстващите концерти са едно съчетание между класическата музика, джаза, филмовата музика, популярната музика. Те са концертът „Да послушаме кино“ на Хилда Казасян и Плевенска филхармония и концертът SIMPHONY WAY на Симфониета-Враца“ със солист Васил Петров“.

14-е концерта и спектакъла от фестивала „Сцена на вековете“ ще се проведат при спазване на противоепидемичните мерки. След всяко представление подарък за публиката е аудио-визуалният спектакъл „Звук и светлина“. 

До 10 септември в афиша на „Сцена на вековете“ са включени още 12 впечатляващи заглавия на българските оперни театри.


Повече можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени