Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Николов: Дружеството не е плащало дивидент на БЕХ за 2019-а и 2020 г.

„Булгартрансгаз“ на прицел

Славчо Нейков: Взети са 13 заема от 9 банки, подобни стъпки не се правят без политическо съгласуване

Снимка: БГНЕС

„Булгартрансгаз“ не е плащал дивидент на Българския енергиен холдинг за 2019-а и 2020 г., съобщи пред БНР Валентин Николов, който оглавява холдинга. 

„Аз съм длъжен да събера парите за холдинга. Говорим за десетки милиони“, посочи Николов и допълни, че Комисията за енергийно и водно регулиране не знае как да приключи случая.

Относно поисканата от служебния енергиен министър Андрей Живков смяна на ръководството на “Булгартрансгаз” Валентин Николов отбеляза:

„При нас няма нищо писмено. От принципала нищо не съм получил още.“

„Единственият, който може да отстранява, уволнява, назначава – това е надзорът на „Булгартрансгаз“ спрямо Управителния съвет. Никой друг не може да им се меси. Включително и ние, защото е намеса в независим преносен оператор и всички регламенти на ЕС ги пазят в тази връзка. Неслучайно проверката е направена от КЕВР, не е направена от БЕХ“, коментира в предаването „Преди всички“ Валентин Николов.

Николов заяви още, че ако има решение на БЕХ, а надзорът на дружеството не се съобрази с това решение, то тогава БЕХ може да предприеме стъпки за отстраняване на неговите представители в надзора. „Защото те са трима от пет, другите двама са независими.“

Става дума за вземане на заеми без съответно разрешение от страна на КЕВР, поясни Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт. Той уточни, че все още няма официална позиция на „Булгатрансгаз“ по случая.

Констатациите са изключително сериозни, подчерта Нейков и предупреди:

„Реално, предвид статута на това дружество може да се стигне до ситуация, в която да се затрудни енергийната сигурност.“

Взети са 13 заема от 9 банки, посочи Славчо Нейков.

„Изниква серия от въпроси – кои са тези банки? Чух, че една от тях е Българската банка за развитие. Второто нещо – как са избрани тези банки, европейски банки ли са, при какви условия са отпуснати съответните кредити, как са обезпечени тези заеми, с какво са обезпечени.“

Такова дружество няма да предприеме подобни стъпки без политическо съгласуване. Това е толкова важна стъпка, за толкова много пари, че няма начин това да не е съгласувано на политическо ниво“, подчерта Нейков.

Според него тази ситуация възниква не само в момент на предизборна политическа обстановка, но и при натрупването на няколко газови теми.

Славчо Нейков е на мнение, че реакцията на КЕВР е професионална, а за такъв тип действия, констатирани в проверката, тя е направена „относително навреме“ и е приключила „относително бързо“.

Около 10 милиарда лева в областта на енергетиката не са отчетени през последните години, заяви още Славчо Нейков. Той визира разходи, свързани с АЕЦ „Белене“, разходи по натрупаните заеми в държавния въгледобив, които по думите му са повече от милиард, както и 2 милиарда, похарчени за енергийна ефективност, „където по публична информация ефектът е за по-малко от 3% от населението“. Според Нейков трябва да се добавят „и други разходи за развитие на газовата инфраструктура, които не са отчетени“.

„Не говоря за корупция, но определено покрай част от тези разходи има за какво да се поразровят и органите на МВР и прокуратурата.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна