Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора с необратими увреждания ще могат да получат пожизнено решение за ТЕЛК

| обновено на 06.07.21 в 15:02
Стойчо Кацаров на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.
Снимка: БГНЕС

Хората с необратими увреждания вече няма да се явяват на всеки три години пред ТЕЛК за преосвидетелстване. Това предвижда проектът за промени в съответната наредба, който министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров представи пред Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Очаква се документът да бъде утвърден утре от правителството.

В проекта за изменение на Наредбата за медицинска експертиза се предвижда за близо 100 състояния и заболявания пациентите да получат пожизнено решение, каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„Няма нужда на всеки три години да доказваме нещо, което науката е показала, че то е за цял живот“.

Освен за хора с трансплантации или загуба на крайник, в кръга на дефинитивните състояния с право на пожизнено решение се включват редица генетични и онкологични заболявания.

Ако пациент с няколко заболявания и вече пожизнено решение за процент неработоспособност пожелае, ще може по всяко време да поиска преосвидетелстване за придружаващо заболяване, ако е в негов интерес.

Става дума за десетки хиляди пациенти, каза служебният здравен министър Стойчо Кацаров:

„Облагодетелствани от това нещо са както хората с увреждания, защото няма да им се налага, ако попадат в тези групи, облагодетелствани са организацията на медицинската експертиза, защото ще намалее натоварването върху нея и вероятно ще може да отговори в срок на повече хора и няма да се налага да се удължават срокове, да се изчаква освидетелстване. Облагодетелстван е и бюджетът на Здравната каса, респективно здравният бюджет, защото ще намалеят разходите“.

Работодателските организации подкрепиха проекта за промени.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев обаче заяви, че е нужна генерална промяна в системата на медицинската експертиза. „Да се трансформира в нещо друго, добри модели има“, каза той.

Синдикатите не дадоха одобрението си за проекта. Националният секретар на КНСБ Ася Гонева:

„Между това, което ни разказа министър Кацаров, и това, което сме получили като материали, няма нищо общо“.

В предложенията за промяна на наредбата за медицинска експертиза липсват дефинитивните заболявания, казва председателят на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева. Според нея промяна трябва да се предвиди и в Наредба 2, която определя процента трудоспособност. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна