Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Иванов: От 2014-а досега има 12% промяна в цените на храните

Не съм съгласен с прогнозата за голямо покачване на цените, не знам на какво се базира тя

Владимир Иванов
Снимка: Светла Милчева, БНР

"От 2014 година досега има 12% промяна в цените на храните. Не съм съгласен с прогнозата за голямо покачване на цените на храните, не знам на какво се базира тя". Това заяви пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борсите и тържищата.

По думите му въпреки многократното повишаване през този период на доходите има "блокиран пазар с еднакви ценови равнища":

"Това го отдавам единствено на главния фактор, който е мощната конкурентна среда, която имаме, и свръхпроизводството на европейския пазар, тъй като ние сме част от него".

Иванов посочи, че олиото е единственият продукт, който в момента има 50% повишение на цената, което е заради много лошата реколта през 2020-а година, но цената на едро е стабилизирана на 3,10 лева:

"Очакванията за новата реколта е много добро и се очаква по-скоро да тръгнат цените надолу".

Владимир Иванов коментира цената на хляба и подчерта, че най-голямата част от себестойността на този продукт е за работна заплата:

"Ако доходите в бранша се повишиха с около 50%, цената се повиши само с 4-5%, независимо от покачването на цените на енергийните ресурси. Суровината е с най-малък дял, очаква се хиперреколта по отношение на зърното. Не мога да си представя как изобщо ще наблюдаваме някакви резки движения на пазара на храни. Ако има някакви изменения, породени от ток, газ и други енергийни ресурси, те ще се измерват в рамките на 1%-1,5%".

Никаква промяна в цените на плодовете и зеленчуците не очакват от Държавната комисия по стоковите борсите и тържищата.

Интервюто на Снежана Иванова с Владимир Иванов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна