Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преспа - съхранена природа, стара и нова история. И звън на камбани

Уникална флора и фауна, гробът на цар Самуил и мястото, където беше подписано Преспанското споразумение

7
Снимка: Мерим Тенев

От София Природният парк „Преспа“ в Гърция е на 530 километра, а от Солун е на около 230. Освен с природа, мястото е изпълнено с история. Но и с тишина. Тук забравяте за шумовете на града и масовия туризъм. Навсякъде има табели, предупреждаващи за мечките в гората. И как това е техният дом, който трябва да пазим чист и да уважаваме. По пътя изскачат лисици. В района живеят и диви прасета. Малко по-надалеч има и вълци.

"Чрез постановление на гръцкия Министерски съвет, през 2009 г. цялата площ от почти 400 квадратни километра местността е определена като Национален парк, разделен на зони. В някои от тях са разрешени някои дейности, в други – не. Взаимното съществуване между човека и природата не е най-лесното нещо, но е важна. За да оцелее човекът тук и да съществува заедно с животните, птиците, флората, са определени тези зони. Например, в някои от тях ловът е разрешен, в други – не. От средата на април до средата на юни и в Малка, и в Голяма Преспа не се позволява риболовът," разказва Гого Триандафиля от Националния парк „Преспа“.


Езерото Голяма Преспа се дели от три държави – Гърция, Албания и Северна Македония, но както отбелязва Гого Триандафиля:Има граница, но за птиците, рибите, животните – за тях няма граница. Взаимното съществуване между човека и природата тук е най-важната част за всички.“

Зоната в Гърция попада и в "Натура 2000". Строежите са забранени, хотелите са малки и семейни, с по няколко стаи. Има и няколко къщи за гости. Плажът на Голямото езеро Преспа е премахнат преди години и къпането е строго забранено.


На малкия остров Агиос Ахилиос в езерото Малка Преспа, с едва 11 къщи на него, до който се стига по понтонен мост, се намира и базиликата Свети Ахил от 10 век. Там през 60-те години на миналия век професорът от Солунския университет Николаос Мицопулос открива останките на цар Самуил.


При разкопки в базиликата са разкрити четири каменни гробници. Една от тях е изградена от цели мраморни плочи. Според гръцкия професор в нея е бил погребан цар Самуил. Предположенията относно тленните останки в другите саркофази са, че в тях са положени телата на Самуиловия син, цар Гаврил Радомир, цар Йоан Владислав и Св. Йоан Владимир, зет на цар Самуил. В момента тленните останки се пазят във Византийския музей в Солун.


Районът попадна в историята и наскоро. В селището Псарадес, в залив на голямото Преспанско езеро, през юни 2018 година, между Атина и Скопие беше подписано Преспанското споразумение. То реши дългогодишния спор за името на Република Северна Македония и редица исторически и съвременни въпроси между двете държави, появили се след разпадането на Югославия.

В 11-ия епизод на подкаста "Следващият ден" ще чуете интересни факти за Преспа, ще научите повече за историята й и кулинарията в региона.
Снимки: Мерим Тенев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени