Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Обществени поръчки с един участник - договори за 31 млрд. лв. са възложени от 2019 до април 2021 г.

Асен Василев обвини АПИ в престъпление

| обновено на 08.07.21 в 13:20
Служебният министър на финансите Асен Василев.
Снимка: БГНЕС

Договори за 2 милиарда и 500 милиона лева, сключени от Агенция „Пътна инфраструктура“, ще бъдат изпратени на прокуратурата, съобщи служебният министър на финансите Асен Василев.

По всички тях са възложени дейности, които нямат финансово обезпечение и многократно надхвърлят бюджета на пътната агенция, който е около 300 милиона лева.

Като престъпление финансовият министър Асен Василев възлагането на необезпечени финансови дейности и даде пример с искане на повече пари осем дни след парламентарните избори.

„Според мен, това е пълно нарушение на законовия ред в страната Управителният съвет на една агенция да казва на министерски съвет как да харчи пари, колко пари да харчи и да ангажира държавата като страна по договор с възлагане на дейност, без тази дейност и без този договор да има финансово обезпечение“.

Фактурирани са договори за над 370 милиона лева, които вече са били налични в Бюджета на „Пътната агенция“ и още:

„Вече има свършена и фактурирана дейност от порядъка на около 160 милиона към момента, която е над бюджетите“.

В момента се работи по спиране на необезпечените дейности, но няма как да се избегне щетата за бюджета:

„Ще трябва да платим дейности, които не са в момента заложени в бюджета“.

Василев не може да каже колко са договорите, които отиват в прокуратурата, но съобщи, че обемът на документацията е три кашона.

Министърът представи разходите на държавата на втория обществен съвет в министерството.

За периода от 2019-а до април 2021 г. са възложени договори за 31 милиарда лева, като в анализа не се включват договори за под един милион лева. Голяма част от възложените дейности са в обществени поръчки с един участник или чрез т.нар. ин хаус процедура, а най-много са от Пътната агенция.

Министър Василев даде пример с парите за текущи ремонти:

„2019-а за текущи ремонти са похарчени 416 млн., 2020-а – 800 млн., а за първите четири месеца на 2021-а са поети общо ангажименти за 2,9 млрд. На строителите, разбира се, не е казано, че тези пари ги няма. Това е престъпление“, каза министър Василев и увери, че докладът ще бъде предаден на прокуратурата.

„Вече сме говорили с регионалното министерство това да бъде дадено на прокуратурата и това е толкова дълбоко неморално. И към изпълнителите на тези поръчки, и към всички други, които чакат за държавен ресурс, за да може той да се похарчи за нещо смислено“, каза още Василев.

На заседанието на обществения съвет към министъра на финансите акцент бяха и инвестициите в инфраструктурни проекти, както и парите за общините.

Преди седмица Василев представи разходната част от бюджета и обяви, че около 1,5 млрд. лева от бюджета могат да бъдат пренасочени, което ще бъде фокусът на подготвяната актуализация. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.