Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският издател Любен Козарев:

Биографията на Сталин от Олег Хлевнюк е за свободно мислещи хора

Книгата „Сталин - нова биография на един диктатор“ на Олег Хлевнюк (вдясно) - вече и на български
Снимка: Изд. „Изток-Запад“

Поредна биография за съветския диктатор Йосиф Висарионович Джугашвили (1879-1953), написана от Олег Хлевнюк, главен специалист в архива на Руската федерация, се появи и на български език, в превод на проф. Владимир Игнатовски.

Книгата „Сталин - нова биография на един диктатор“ е за хора, които имат свободно мислене, подчерта пред Радио София Любен Козарев, управител на издателство „Изток-Запад“.

Авторът Олег Хлевнюк е доктор на историческите науки, водещ научен сътрудник в Международния център за история и социология на Втората световна война и нейните последици към Националния изследователски университет „Висше училище по икономика“. Той построява книгата на базата на доброто познаване на историческите документи.

Описва часовете след като Сталин получава удар и никой от охраната не е смеел да влезе в стаята му. Но разбира се описва живота му още от детските години - истината за тях се оказва по-друга от това, което е разпространено. След това като ученик е бил отличник.

Всъщност „Хлевнюк се опитва да промисли едно много трагично време – ХХ век с двете световни, както и Студената война“, допълни Козарев.

През 1937-38 година Сталин се освобождава всички, на които не можел да се довери, убива са над 900 хиляди. Сътрудникът му Ежов е изготвил над 15 000 докладни записки с изброени абсолютно всички арестувани и разстреляни. По времето, когато одобрявал тези списъци, Сталин е имал и психически проблеми, смята Хлевнюк.

Книгата е много информативна, авторът е добросъвестен историк, а базирането на документи прави биографията убедителна, каза още Любен Козарев.

Чуйте разговора с него.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна