Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки от нас е специален – едно послание на "Приказка за специален живот"

Ученици изработват социални проекти, които ще се инсталират в тоалетни

Снимка: ФБ/ „Приказка за специалния живот“

Мина Петрова и Ния Казакова, ученички в 11 клас в училището по изкуства и чужди езици „Артис“ са част от екипа, който печели международен проект, който цели чрез средствата на изкуството да се повиши чувствителността към хората със специални потребности. Проектите им ще бъдат инсталирани в обществени  и частни тоалетни. Арт инсталация се нарича „Приказка за специалния живот“.

„Помогна ни преподавателката ни по дигитални умения, като се започна от една обикновена скица, преминахме към 3D програми, като накрая я направихме така, че да изглежда реалистична“, посочи в „Преди всички“ Мина Петрова.

„Имаме две помещения, в които направихме различни инсталации – по стената и в тоалетните – те са 3D, насочени са към децата със специални нужди, изглежда много красиво и приятно“, разказа Ния Казакова.

Според ученичките така чрез изкуството ще се представят децата с увреждания, идеята, че те не са по-различни от нас, че не трябва да се притесняваме от тях, а ние цялото обществото трябва да ги приемаме безрезервно.

„Самата идея беше много вдъхновяваща, а аз съм горда с моите ученички. А ние участвахме в едни професионален конкурс, той не е ученически, а екипът от преподаватели – Мария Десова, Стилиян Йотов и Георги Москов подпомогнаха изцяло този процес, в който се включиха и всички ученици от 5 до 11 клас“, каза пред БНР Правда Китанова, директор на училището по изкуства и чужди езици.

„Едно от посланията на „Приказка за специалния живот“ е, че всеки е специален. "Отвори ума и сърцето си, разбери, че всички си приличаме - ти си видим, ти си чут, ти си значим, всеки е, прегърни себе си и другия, заедно правим живота специален" - това е само едно от посланията, които ще могат да се прочетат на стените на тоалетни в различни бензиностанции.

А в нашето училище има деца в неравностойно положение, но по принцип всички наши ученици са много ярки и изявени като личности – така че всеки е специален. Всеки клас чрез едно архитектурно студио участваше в този проект“, посочи още Китанова.

Победителите в този конкурс са част от междуродната инициатива "ААА - Ангажирани Артисти в Акция".

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени