Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Богдан Петрунов: Ваксините и антибиотиците са най-великите постижения на медицината

Срамно е, че има лекари, говорещи срещу ваксините

Акад. Богдан Петрунов
Снимка: личен архив

Провали ли се ваксинационният план? Напълно безопасни ли са ваксините? Кога ще трябва да се ваксинираме отново?

Темите коментира в “Нашият ден“ акад. Богдан Петрунов

Провали ли се планът за ваксинация в България?

"Планът не се е провалил, защото той не зависи от тези, които го организират, а от тези, които трябва да го реализират – от нас.

Фактът, че не желаем да се имунизираме, за мен е необясним. Дълбоко съм смутен, че хората не желаят да се имунизират. Имаме не повече от 14% имунизирани хора."

Какво не чуха хората?

"Очевидно информационната стратегия не беше добре организирана, за да се обясни на хората, че няма никакъв друг начин да се справим с тази пандемия освен масова имунизация.

Очевидно това не се разбира не само от хората, които не са медици, но и от много колеги. За мен е срамно, че може да има лекар, който да говори против ваксините и да казват – “Ще се имунизирам само с пистолет, опрян в главата"."

Четирите, официално лицензирани ваксини са преминали установените 4 фази за изпитване на ваксините

"Няма ваксина от тези четири, направена на по-малко от 50 000 души в третата фаза на нейното изпитване, в която са включени хора с различни видове заболявания – алергични, автоимунни, ендокринни или други, за да се види действието на ваксините.

Това, което показват данните до момента, е, че имунизацията с тези четири ваксини е безопасна с малкото изключения на поява на алергични реакции, които са нищожни. Те са около 8 души на 1 млн. ваксини. Не виждам никакво основание за безпокойство.

Както всяко лекарство, така и ваксините имат ефект, който трябва да се проследява. И затова има т.нар. "четвърта фаза" за проучване на ваксините, в която действието се изучава с години."


Антиваксърството

"За мен основната причина е наслагваната дълги години антиваксърска теория за вредата от ваксините и страничните ефекти, нещо абсолютно погрешно.

Ваксините и антибиотиците са двете най-велики постижения на медицината. Това е единственият начин да се преборим с пандемията."

Може ли да има универсална ваксина за Covid-19

"Става въпрос за т.нар. "Т-клетъчни ваксини". Ваксини, създадени на базата на тази част от молекулата на вируса, насочени към стимулиране на Т-клетъчния имунитет.

Смисълът тук е на фона на имунитета, който създава коронавируса, създава имунитет на базата на антитела, който не е траен и е не повече от 6 до 12 месеца. Стимулирането тук е смисълът на клетъчния имунитет, който е продължителен и може да остане десетки години.

През около 5 месеца ще се ваксинираме и затова всичките фирми, които произвеждат ваксини, са ангажирани в подготовката на трета доза от съответната ваксина. Или с нова ваксина, която да бъде обогатена с тези варианти, които в момента циркулират. Да я направят много по-ефективна по отношение на ефекта на ваксината.

Вероятно късна есен ще трябва да правим трета ваксина. Или пък от началото на новата година да се прави нова имунизация. Това е напълно нормален процес."

Моноклонални антитела

"Това е единственият най-позитивен път за решаване на коронавирусната инфекция, освен ваксината, която е профилактична. Но като лекарство против вируса ще бъдат моноклоналните антитела, насочени към най-различни структури на вируса."

Чуйте Богдан Петрунов в звуковия файл.

Снимки: личен архив, БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени