Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Хадживасилев: Опитвам се да възродя българското детско кино

Андрей Хадживасилев
Снимка: Жюстин Томс

Андрей Хадживасилев е български режисьор, създател на първия български 3D документален филм „Стъпки в огъня“ и детския игрален филм „Случаят Кюри“.

Завършил е „Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография“ – специалност фотография с отличие и приз „Най-голям принос в училищните начинания“, както и международна награда по фотография от Европейския съюз.

Следва и се дипломира като бакалавър с две специалности в областта на аудиовизуалните изкуства: Филмова и телевизионна режисура, Операторско майсторство.

През 2008 г. ректорът на НБУ доц. д-р Сергей Игнатов го отличава с годишната си награда „Най-добър студент на годината“ за изявена индивидуалност и инициативност.

През 2016 г. завършва магистърска степен по Филмово и телевизионно продуцентство.

Андрей е специализирал режисура и продуцентство в световноизвестната Киноакадемия „FAMU“ в гр. Прага, Чехия, където са се учили едни от най-големите имена в кинорежисурата като Милош Форман („Амадеус“, „Коса“) и Емир Костурица („Черна котка, бял котарак“, „Ъндърграунд“).

Миналата година той постави началото на кастинга за филма “Случаят Тесла“.

Андрей Хадживасилев е главен герой в “Нашият ден“

"Кастингът за “Случаят Тесла“ приключи. Това лято се надяваме да снимаме този нов детски игрален филм, тъй като в последно време няма български детски игрални филми. Фокусирал съм се с моето творчество и енергия да възродя златното българско детско кино, с което съм израснал.

Прегледах над 500 деца на кастингите от различни школи – с опит, без опит. Българските деца са много талантливи, не само в сферата на изкуствата.

Това е български детски игрален филм, в духа на златното ни кино с 30 деца. Фокусът е в детските приключения, с положителен поглед към науката, тъй като се старая филмите ми да са освен занимателни и образователни.

Действието се развива в София и на Витоша. Става въпрос за един детски лагер с много приключения – ще има скаути, вълк – подготвили сме интересни работи.

Искам да направя призив към българските политици – културата и децата трябва да са стратегическа отправна точка на всички, но никой не мисли за тях."

Любим детски филм

"Харесвам всичките ни филми, не само детските, а и семейните. Харесвам тези, които са по сценарий на Братя Мормареви. Много харесвам “Баща ми бояджията“."

Нужна ли е нормативна промяна

"Трябва да има различни видове стимули към колегите филмови творци, които биха искали да правят филми с деца. Няма никакви уредени в Закона закона за филмовата индустрия, тъй като с деца се снима изключително трудно чисто организационно. Всеки снимачен ден е по-къс, вадят се разрешителни, които оскъпяват продукцията.

Пожелавам на хората да гледат поне един български филм в седмицата и в месеца, защото българските филмови творци имат какво да кажат на публиката."

Чуйте Андрей Хадживасилев в звуковия файл.

Снимки: Уикипедия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна