Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Мирчев: Всичко, което става в момента, са външни сценарии

Увеличава се балансът в полза на САЩ и центрове от Западна Европа, смята социологът

Михаил Мирчев
Снимка: БГНЕС

Готви ни се някаква много сложна сглобка, вероятно за преходен период от, да кажем, една година и в този преходен период доста сили, преди всичко външни, ще се опитат в България да се случат неща, които при предишната власт, добра или лоша, беше затруднено да станат в България.“ Този коментар на обявения от Слави Трифонов проект за кабинет направи пред БНР социологът проф. Михаил Мирчев, председател на Гражданската инициатива за свободни и демократични избори (ГИСДИ). 

Всичко, което става в момента, са външни сценарии, изтъкна Мирчев. Запитан от кой център идват тези външни влияния, социологът посочи:

Все повече западен, отколкото източен. В сегашния вариант влиянието на Русия рязко отслабва и се увеличава балансът в полза на САЩ и центрове от Западна Европа. Някакъв баланс имаше, но сега просто везната отива в едната посока.“

Проблемът е ние като държава и политика къде ще се подредимв единия фронт на Европа и НАТО или в другия, отбеляза Михаил Мирчев, визирайки крайно неолибералните сили, начело с Брюксел и консолидиращата се друга формация – за връщане на модуса на Европа като съюз на национални държави.

Николай Василев е много дискредитиран политик от предишното десетилетие, подчерта Мирчев в предаването „Хоризонт до обед“. По думите му това е „само черешката на тортата, много слаба и компрометирана фигура“.

„Не беше изненадващо. Предложението за Николай Василев се появи два-три дена преди изборите. Бяхме предупредени какво ни се готви“, допълни социологът.  

„А що се отнася до опита да направят правителство, няма как да се измъкнат от тази отговорност, защото вече веднъж пропуснаха в 45-ото Народно събрание. Сега никой няма да им го прости и трябва да се опитат“, коментира Михаил Мирчев. 

„Ако направят правителство, то ще бъде правителство на малцинството и ще бъде много уязвимо от гледна точка на подкрепата откъм ДПС – днеска я има, утре я няма, и от гледна точка на подкрепата откъм БСП евентуално – днеска я има, утре я няма. Много голяма неустойчивост, ако това правителство мине през пленарна зала.“

Според Мирчев договорките и сондажите от миналите избори продължават, но на нов глас.

„Проблемът е, че миналия път не можаха да се спогодят. Сега дали ще направят сериозен опит и дали ще успеят – поне временно. И всичко това е свързано с предстоящите президентски избори, не бива да го забравяме, и политическия център на президента Радев, който е изключително мощен.“ 

Повече детайли чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!