Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Салонът на природата“ – художник и поет

Снимка: @RuskiPhotoKuker

Уникален творчески тандем – това художникът Милко Божков и поета Борис Христов защото през годините това приятелство и особената духовна взаимовръзка често са водили до интересни и провокативни общи проекти. Един такъв проект е новата им експозиция в „Галерия 8“: а именно колекцията „Салонът на природата“ – едно духовно и естетическо пътуване на което двамата автори ни изкушават да поемем. В експозицията са представени 40 произведения на Милко Божков, вдъхновени от стихове на големия ни поет, и по специално от стихосбирката му „Камъкът“. Богатството от форми и идеи в тези поетични редове водят своето начало от посланията, закодирани в Камъка, чийто мъдър смисъл Борис Христов превежда в близки до нас размисли и метафори.

Милко Божков
Галеристът на „Галерия 8“ Борис Стателов е решил да отбележи 33-годишнина на това известно, не само за варненската публика, пространство за изкуство наистина с една великолепна експозиция. През галерията в годините са преминали такива автори като Стоян Цанев, Иван Кирков, Йордан Кацамунски, Светлин Русев, в по ново време Зиятин Нуриев, Веселин Начев и десетки още.

Артистичния и вдъхновен разказ на Милко Божков за създаването и за резултата от тази съвместна работа с Борис Христов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна