Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон: Задължително здравните работници да се ваксинират, въвеждаме Covid пропуски

Пенсионната възраст във Франция трябва да бъде увеличена, заяви още Макрон в специално обръщение към нацията

| обновено на 12.07.21 в 23:01
Клиент на бар гледа френския президент Еманюел Макрон, който прави телевизионно обръщение към нацията за Covid-19, Париж, 12 юли 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ваксинирането срещу коронавируса вече е задължително и за здравните работници във Франция.

Президентът Еманюел Макрон обяви в обръщение към нацията тази вечер, че властите ще започнат да проверяват персонала на здравните заведения и социалните домове през септември. А от август ще бъде въведена специална система за Covid пропуски за ресторанти, барове и други обществени места.

Както и в други страни от Евросъюза, ваксинационната кампания и във Франция губи темпо, отбелязват информационните агенции. Делта вариантът на коронавируса е доминиращ и властите обявиха, че очакват нова вълна през есента.

Пенсионната възраст във Франция трябва да бъде увеличена и правителството ще продължи с пенсионните реформи, веднага щом ситуацията с Covid-19 бъде вече под контрол. Това заяви още Макрон в обръщението си към нацията два дни преди националния празник на Франция.

Пенсионната реформа беше в основата на опитите на Макрон преди пандемията да създаде по-гъвкав трудов пазар и да намали финансовото бреме върху държавната хазна, припомнят информационните агенции. Мерките обаче бяха приети враждебно и предизвикаха серия от транспортни стачки и протестите на "жълтите жилетки".

Макрон посочи, че планира отмяна на специалния пенсионен режим за новопостъпващи служители в ключови отрасли на икономиката. Но също така и универсален минимум на пенсиите от 1000 евро месечно. В момента в земеделието някои пенсионери взимат едва по 300-400 евро на месец.

Президентските избори във Франция, на които Макрон още не е обявил официално дали ще се кандидатира за втори 5-годишен мандат, ще са през май идната година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна