Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски център ще ни помага в борбата с рака

| обновено на 14.07.21 в 08:21
Снимката е илюстративна
Снимка: Гергана Хрисчева

Център за знания в областта на раковите заболявания разработи и пусна в действие Европейската комисия. Той е част от мащабен план за противодействие срещу болестта, която в Европа е най-честата причина за смърт на възрастните хора. 

Центърът представлява онлайн платформа за събиране на сведения и за координиране на действията срещу болестта. Евродепутатът и член на комисията за обществено здраве Петър Витанов пояснява:

„Ще събира и предоставя актуални сведения за раковите заболявания, ще проследява тенденции при тези заболявания, ще съдейства за формирането на политики в сферата на профилактиката, особено в България това е изключително тежък проблем. Ако в Дания 80% от жените между 50 и 70 години се подлагат на профилактични прегледи, то в България, за съжаление, този процент е драстично по-нисък“

Според Петър Витанов центърът ще спомага за намаляване на неравенството по отношение на профилактиката и лечението на ракови заболявания в целия ЕС.

„Един от елементите на този център е създаването на европейски насоки за профилактика и осигуряването на качеството на скрининг при раковите заболявания. Така че смятам, че с новия център качеството на здравната услуга в България би се повишило, защото ще могат да се привеждат в изпълнение редица добри практики от западноевропейските страни“, подчерта Витанов.

Според  проф. Христо Бозов, управител на комплексния онкологичен център в морския град,  Бургас е над средното европейско ниво в борбата с онкозаболяванията, но има още предизвикателства, като на първо място, се изведе профилактиката.

„За да не се стига до диагностика и лечение на тези заболявания, но когато се  стигне до тях пък трябва да се направи най-доброто за пациентите. Ще работим съвсем целенасочено през следващите години да повишим нивото на хирургията, на медицинската онкология“

Центърът за знания в областта на раковите заболявания ще бъде платформа за обмяна на опит, информация и законодателни инициативи между лекари, фармацевти и здравни специалисти в общността. 

Повече чуйте в звуковия файл: 
#РестартирайЕвропа


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени