Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В пленарната зала ще падне гъста мъгла

Любомир Стефанов: При трети избори партията на Трифонов ще бъде изметена

Това правителство ще се опита да мине на цената на счупване на системата, а може би и на държавата, смята политологът

Любомир Стефанов
Снимка: Таня Величкова

Лозунгът за възстановяване на парламентаризма е тотално взривен. Това правителство ще се опита да мине на цената на счупване на системата, а може би и на държавата. Това мнение изрази пред БНР политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов относно предложения от „Има такъв народ“ проект за кабинет

Трети избори биха били катастрофа и най-големият потърпевш ще бъде партията на г-н Трифонов, която ще бъде изметена от политическата сцена, заяви Любомир Стефанов.

Слави Трифонов по време на телевизионното представяне на проектокабинета на ИТН   Снимка: БГНЕС

Политологът оспори оценката на лидера на ИТН за „изумителна победа“ на партията на отминалите избори.

Бих го нарекъл по-скоро пирова победа.“

Една четвърт от парламентарните места при разпределението на мандатите не ти дава право да казваш държавата накъде да отива, подчерта Стефанов.

Ще падне „една гъста мъгла“ в пленарната зала, а след нея - още по-гъста мъгла, прогнозира политологът в предаването „Преди всички“.

„За мен е изумително, че не се е получил от подобни нему популистки партии и движения, щъкащи и бъкащи и Европа“, отбеляза още Стефанов. По думите му ИТН произвежда потресаващ ефект за българската демокрация.

Проектокабинетът на ИТН    Снимка: БГНЕС

Г-н Трифонов екзотично ни замерва с послания, но да управляваш държавата не е като да изнасяш поредното вечерно шоу, коментира Любомир Стефанов.

„Не създава впечатление с поведението си, че разбира за какво става дума.“

Преподавателят смята, че предложенията на лидера на ИТН не са приоритети, а по-скоро „дъвки за широкото обществено мнение“. Политиката не е само фойерверки, коледни пожелания и гръмки изказвания, допълни Стефанов.

Стефанов смята, че горещият картоф ще бъде оставен в ръцете на парламента, а президентът ще трупа рейтинг за изборите наесен. 

Лесното решение е твърде спекулативно – президентът изчаква за пореден път нещата в парламента да се провалят, за да бута отново към служебен кабинет и президентска република, но това е твърде ексцентрична хипотеза, отбеляза още политологът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени