Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: ББР имаше достатъчно време да покаже своя позитивен ефект за икономиката

Напълно е възможно да се мине и без актуализация на бюджета, смята икономистът

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

„Да не излезе, че твърде много поставяме ББР в основата на политическия и икономическия дебат в страната. Това със сигурност не е основната тема. На първо място стои чисто политическа, а не икономическа задача.“ Това каза в интервю за БНР старши анализаторът от Института за пазарна икономика Петър Ганев. 

Имаше доста години, в които банката имаше свобода да докаже своя позитивен ефект за икономиката и когато чертаем един илюзорен вариант за свръхполезността на тази банка, можем да го съпоставим с реалността, коментира Ганев.

Икономистът се присъединява към експертите, които са разколебани дали имаме „искряща нужда от допълнителна държавна банка“.

„Когато имаме политически назначения, това, че даден политически играч е надделял и е махнал едни хора, за да назначи други хора, мен като данъкоплатец не ме успокоява автоматично, че странните дейности в тази банка биха спрели и тя ще започне да се дължи като положителен герой“, изтъкна Ганев в предаването „Преди всички“.

Българска банка за развитие

Водещият въпрос е има ли нужда държавата от специална по вид банка, която да покрива някакви провали на банковата система в България, подчерта той.

Ако няма някакви нови идеи, най-вероятно бюджетът може да се справи, той към момента върви добре, отбеляза икономистът по темата за евентуалната актуализация на бюджета.

„Чисто технически, ако има ново правителство, което иска да запази текущите програми (мярката „60 на 40“ и 50 лева към пенсиите - бел. ред.), без да измисля нови разходи, може би е напълно възможно да се мине и без актуализация на бюджета.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени