Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Спиридонов: Откакто се помня рисувам

Симеон Спиридонов получи държавно отличие от президента Румен Радев
Снимка: БГНЕС

"Аз откакто се помня рисувам. Сигурно съм мечтал и на 18 да стана художник, Слава Богу станах", каза за БНР Симеон Спиридонов.

Симеон Спиридонов е един от най-големите майстори на илюстрациите и графиката, включен в престижната френска класация „Сто художници енциклопедисти на 20 век“.

"Първите карикатури ги нарисувах преди да отида в казармата. Бяха отпечатани в габровския вестник "Балканско знаме". След което ги отпечатаха и в "Стършел", получих награда - трета награда за карикатура и малко след това се отказах да рисувам карикатури, защото моят професор Илия Петров ми каза, че който на млади години не рисува карикатури, няма сърце, но който продължава да рисува и на стари години, няма акъл", допълни в предаването "Преди всички" Спиридонов.

Той сподели, че е имал възможност да се запознае с нобелиста на Испания Камило Хосе Села, вече е покойник.

"Той разгледа албума с моите неща и каза - ти май си българският Дали".

Симеон Спиридонов е автор на автобиографичната книга "Шутараранга".

"Книгата трябва да се прочете, защото има много смешни неща за мен и за моя живот, който премина повече в хумор, отколкото в трагедии".

Художникът е роден на 20 август 1944 г. в Севлиево, където са евакуирани родителите му по време на Втората световна война. Правнук е на видния възрожденец Христо Спиридонов - първи кмет на Севлиево след Освобождението, депутат във Великото Народно събрание. Главната улица на град Севлиево носи името на Христо Спиридонов.

Симеон Спиридонов е внук на подполковник Григор Спиридонов, загинал геройски при Разлог през 1912 г. по време на Междусъюзническата война. Главната улица на града носи неговото име. Баща му Димитър Спиридонов е икономист, осъден от Народния съд. 

Завършил е в Прага специалност графика. Баща на три дъщери.

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени