Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на пясъчните фигури отваря врати днес

В парк „Езеро“ до конната база в Бургас за 14-а поредна година ще се проведе фестивалът на пясъчните фигури.  Близо пет хиляди тона пясък е използван за изграждането на общо 13 фигури.Тази година темата на фестивала е детски филмови герои и герои от приказки „Децата пожелаха“. Спондж Боб, малката русалка Ариел, Красавицата и Звяра, Алиса в страната на чудесата и още много други са изработени изцяло от пясък. Пояснява скулпторът Атанас Стоянов:

 "Желанията на децата мисля, че са изпълнени. Да ви кажа, че най-много децата са пожелали Спондж Боб. Той колегата Дамянчо Бумбалов го прави и то с доста хъс, така доста си поигра и доста интересно стана".

За работата си по скулптурата на Гъмбол, председателят на дружеството на бургаските художници Добрин Вътев споделя:

 "Аз лично не бях гледал това филмче Гъмбол. Единият от колегите ми обясни по проекта, който си бях направил кой герой какъв е и тогава вече ми стана интересно, защото то се оказа много забавно".

 Днес от 18.00 часа, пясъчният фестивал посреща първите си гости. В първата вечер всички посетители могат да разгледат експозицията при вход свободен. Ще има жива музика и приятна атмосфера. Работното време на фестивала ще е от 9 до 21 часа – без почивен ден – до края на септември.

Цялото интервю на Елена Димитрова с Добрин Вътев и Атанас Стоянов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!