Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „Колекцията на Юри Георгиев“ в Перник

Колекцията от картини и колекционерски мечове на един от бившите директори на полицията в Перник Юри Георгиев, която след смъртта му, се съхранява в Държавен архив – Перник, е експонирана в най- голямата изложбена зала в града „Любен Гайдаров“.

Юри Георгиев е заемал различни ръководни постове в системата на МВР, работил е и в ДАНС. Участвал е в клуба на културните дейци и в клуба на интелигенцията. След неговата смърт, колекцията е предадена в Държавен архив от семейството му. Тя съдържа 31 експонати, сред тях картини на цяло поколение пернишки художници, както и творби на Иван Яхнаджиев, Златка Дъбова и Ангел Иванов,, каза директорът на Държавен архив- Перник Станислава Георгиева.

„Останалите експонати са пластики, реплики на икони - на св. Георги, на св. Богородица, Христос, Архангел Михаил по оригинали от 16 и 17 век, колекционерски мечове, с автографи от авторите, за юбилейната годишнина на полк. Юри Георгиев- 50 години от неговото рождение. Има реплики на меча на хан Кубрат, Самурайски меч, на Ричард Лъвското сърце и офицерска пехотна сабя от периода на Първата световна война с инкрустиран герб на Руската федерация, разказа Георгиева.

Колекцията ще остане в галерията до 15 август. Тя е била номинирана и избрана за най- ценно дарение за 2019 година, а поводът за настоящата изложба е 65- годишнината от рождението на Юри Георгиев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени