Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тъмно огледало – нарцисизмът като личностно разстройство

Снимка: Rawpixel

Често казваме, че живеем в нарцистична култура, обсебена от броя лайкове и последователи, които имаме. Нерядко виждаме по улицата хора, които използват телефоните си наместо огледало, за да се полюбуват на образа си, преди да го споделят с публиката. Има обаче разлика между нарцисизма като социална болест и като личностно разстройство.

„Ако попитате един нарцисист как се чувства и той бъде честен с вас, ще ви каже, че се чувства дълбоко неадекватен и неуверен – точно обратното на това, което показва. Той се разяжда от постоянна несигурност и неяснота кой е, а арогантността и самочувствието, което демонстрира, е свръхкомпенсация на вътрешния му дефицит.

Описан по този начин, нарсицизмът добива вид на душевно страдание, но факт е, че сред пациентите ми има повече хора, които идват на терапия, защото са във връзка с нарцисисти, отколкото страдащи от нарцисизъм.“ – казва доктор Браян Шарплес.


„Ти ще живееш, докато не познаеш себе си“, казва слепият прорицател Тирезий на юношата Нарцис, според мита, чийто край всички знаем. И вероятно и в тази част от историята на красивия юноша се таят част от причините нарцисизмът да се поддава трудно на терапия.

Колкото до опасенията, че социалните мрежи засилват потребността ни да бъдем харесвани и одобрявани непрекъснато – засега няма достатъчно данни, които да го потвърдят нееднозначно, но със сигурност не помагат, както всеки с профил в коя да е социалка може да потвърди.

Чуйте разговора с Брайън Шарплес, който открива любопитни подробности за това влияе ли културата върху оформянето на нарцистичен характер, за тъмната триада: нарсицизъм, макиавелизъм, психопатия, а също за това кой е по-податлив на това отклонение – мъжете или жените.

Също така можете да посетите Ratio presents: Narcissism в кино Кабана на 20 юли от 19 часа където доктор Шарплес, който не за първи път е в България, ще говори за природата на нарцистичното разстройство и затова как то се лекува.

Д-р Брайън Шарплес
В момента д-р Брайън Шарплес е гост-изследовател със стипендия за изследователска дейност в Goldsmiths, University of London и асистент в Chicago School of Professional Psychology. Преди това е преподавал в Pennsylvania State University, Washington State University, както и в Американската школа по професионална психология (American School of Professional Psychology) в университета Аргоси, Северна Вирджиния. Получава докторска степен по клинична психология и магистърска степен по философия от Pennsylvania State University, а постдокторантурата си изкарва в University of Pennsylvania.

Д-р Шарплес има широки интереси в сферата на абнормната психология и психотерапията. Той е публикувал над 40 статии за популярни и по-малко известни разстройства, психодинамична терапия, професионални проблеми и история / философия на клиничната психология. Автор е на три книги „Sleep Paralysis: Historical Psychological, and Medical Perspectives“; „Unusual and Rare Psychological Disorders: A Handbook for Clinical Practice and Research“ и „Psychodynamic Therapy Techniques: A Guide to Expressive and Supportive Interventions“.

Снимки: „Рацио“, Rawpixel

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени