Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Янаки Стоилов внася във ВСС искане за процедура за прекратяване на мандата на Гешев

Прокуратурата: Акт, целящ само политически дивиденти

| обновено на 16.07.21 в 23:04
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов внася във Висшия съдебен съвет (ВСС) искане за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев. 

Искането е във връзка с доклад на служебния министър на вътрешните работи в обем на 100 страници за допуснати нарушения от страна на главния прокурор - данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт и нарушаващи Етичния кодекс на магистрата. 

"Става дума само за обстоятелства, които са от миналата година главно, а не за някакви нови обстоятелства, така че те засягат един по-продължителен период, в който има както мотиви за неговото предложение, така също има приложения, в които се правят преки позовавания, цитират се и се представят публикации в медиите - български и чуждестранни, включително фотоси", поясни Стоилов. 

Правосъдният министър е насрочил заседание на пленума на ВСС за 22 юли, на което да бъде обсъдено искането. 

Прокуратурата: Акт, целящ само политически дивиденти 

"Политически акт, целящ само политически дивиденти и пиар". С тези думи говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира предложението за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на Иван Гешев, което ще внесе във Висшия съдебен съвет служебният правосъден министър Янаки Стоилов: 

"Прокуратурата не е учудена, че служебният министър на правосъдието, изпълнявайки волята на служебния министър на вътрешните работи господин Бойко Рашков, внася такова предложение във Висшия съдебен съвет. Учудени сме от това защо го внася едва сега, дни преди да изтече мандатът на служебното правителство. Оттук нататък компетентен е Висшият съдебен съвет", каза тя. 

снимка: БГНЕС
От прокуратурата съобщиха също, че с писмо до ВСС Иван Гешев е поискал публикуване на сигнала на Бойко Рашков, по повод на който се отбелязва, че включва 11 страници мотиви и приложения от 108 страници, представляващи „преглед на печата“ и прессъобщения на прокуратурата

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.