Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завършва строежът на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир

Снимка: Кирил Фалин, БНР

Завършва изграждането на новата административна сграда при Самоковската порта до Рилския манастир,  започната през 2007 година. Комплексът ще бъде пуснат, когато се изгради пречиствателна станция, за която се изготвя нов проект, а осигурените средства за това са над 1 600 000 лева.

В новия административен комплекс, който вече е ограден и оформен отпред, ще се помещават полицейско звено, пожарната, поща, здравен кабинет, кметството на Рилския манастир, книжарница, туристически информационен център. Построяването му струва няколко милиона лева.

Решаващото сега е препроектирането и изграждането на пречиствателна станция за отпадни води, като според първоначалния проект, мръсните води трябваше да се заустват при вливането на река Друщевица в Рилска река. Това обаче е неприемливо за еколозите. 

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски обясни:

"Сградата, да, тя е направена. Всичко е почти готово, на 95%. Може да бъде завършено в рамките на до месец абсолютно всичко. Единственият проблем е, че не е направена пречиствателната станция на канализацията. Не е започнало, защото сега се препроектира. Проектът, който съществува, е стар. Направен е нов, актуализиран проек, и сега върви по институциите".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!