Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамилтън прекъсна серията на Верстапен с победата си в квалификацията на „Силвърстоун“

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън прекъсна серията от три поредни победи в квалификациите на Макс Верстапен след като спечели сесията в домашния си уикенд за Гран При на Великобритания. 

След първите излизания на пистата в решителната фаза на квалификацията предимството бе за Хамилтън, който въпреки че „теглеше“ Верстапен по обиколката бе с 0.172 по-бърз от пилота на Ред Бул. Британецът обаче допусна грешка в последния завой в своя втори опит и не успя да подобри своя резултат. Въпреки тази неточност, която му коства над три десети, седемкратният шампион остана недостижим и победи Верстапен с 0.075 секунди.

Трети на стартовата решетка за утрешната спринтова квалификация ще застане вторият пилот на Мерцедес Валтери Ботас, който предостави въздушната струя на своя съотборник в решителната фаза. В крайното класиране финландецът бе с 0.194 по-бавен от Хамилтън. Четвъртото време в сесията даде Серхио Перес, който обаче го загуби заради напускане на пистата в 15-я завой. Така четвърти в утрешния ден ще потегли Шарл Леклер, а Перес ще тръгне от петото място.


Шести и седми на стартова решетка ще застанат пилотите на Макларън Ландо Норис и Даниел Рикардо, а осми ще бъде Джордж Ръсел. Пилотът на Уилямс донесе второ поредно класиране в квалификация три за своя тим, като в нея той дори победи Карлос Сайнц и Себастиан Фетел, въпреки че бе сам на пистата при своята единствена обиколка във финалните 12 минути.

Със само 25 хилядни от секундата Фернандо Алонсо не успя да се класира за решителните 12 минути и ще потегли 11-ти в утрешния ден. Компания на двукартния шампион на шестата редица ще прави Пиер Гасли, който бе с 0.028 по-бавен от испанеца. На 13-та позиция на стартовата решетка утре ще застане вторият пилот на Алпин Естебан Окон, а най-бавни в квалификация две бяха Антонио Джовинаци и Ланс Строл, които ще потеглят съответно 14-ти и 15-ти.

Осмият ред в утрешния ден ще бъде допълнен от Юки Цунода, който бе с 0.026 по-бавен от Строл в квалификация едно и ще потегли 16-ти. Зад японеца на деветата редица ще се наредят Кими Райконен и Никола Латифи, а последната ще бъде за дуото на Хаас Мик Шумахер и Никита Мазепин. За Райконен днешната квалификация беляза четвърта поредна елиминация още след първите 18 минути, както и четвърта поредна загуба от Джовинаци на „Силвърстоун“.


Утрешната спринтова квалификация, която ще е с дължина от 100 километра или 17 обиколка започва в 18:30 часа българско време. В нея всички пилоти ще имат правото на свободен избор за старта, какъв ще бъде случаят и в неделния ден. 

Преди спринтовата квалификация е предвидена и втората тренировка за този уикенд, която започва в 14:00. В нея обаче отборите и пилотите няма да могат да правят съществени промени по своите болиди, които от началото на квалификацията се намират в условията на „закрит парк“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!