Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешки финал в Прага, Каспер Рууд ще спори за титла в Швеция

Тамара Зиданшек
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чехкините Барбора Крейчикова и Тереза Мартинцова ще играят във финала на турнира по тенис на твърда настилка в Прага с награден фонд от над 235 хиляди долара. Поставената под №2 Крейчикова се наложи лесно с 6:1, 6:2 над Синю Вън. Чешката тенисистка постигна пет пробива срещу нито един в полза на китайката и приключи двубоя за само 70 минути. 

Номер 8 в схемата Мартинцова елиминира деветата поставена Греет Минен (Белгия) след успех в две части с 6:3, 6:4. Чехкинята спечели двубоя при втория си мачбол след 88 минути. Крейчикова е с две спечелени титли от турнирите на WТА, докато Мартинцова няма нито един шампионски трофей от женската тенис асоциация.

Водачката в схемата Тамара Зиданшек (Словения) и Клара Бурел (Франция) ще играят на финала на турнира WТА 250 на червени кортове в Лозана (Швейцария) с награден фонд 235 238 долара. На полуфиналите Зиданшек победи Марина Заневска (Белгия) със 7:5, 6:3 за 95 минути. Словенката преодоля пасив от 2:4 в първия сет, който спечели с пробив в последния 12-и гейм. Във втората част Зиданшек поведе с 5:2 и без проблеми затвори срещата с втория си мачбол. 20-годишната Клара Бурел спечели срещу сънародничката си и пета поставена Каролин Гарсия с 5:7, 6:2, 6:2 за 2:25 часа. За Бурел това ще бъде първи финал в кариерата в турнира на WТА. Тя загуби първия сет на двубоя, но доминираше изцяло в следващите две части. Зиданшек и Бурел ще спорят на финала утре за първа титла в кариерата си.

При мъжете поставеният под №1 в схемата Каспер Рууд от Норвегия се класира за финала на турнира АTP 250 на червени кортове в Бостад (Швеция) с награден фонд 481 270 евро. Рууд победи испанеца Роберто Карбайес Баена с 6:1, 6:4 за 79 минути. Норвежецът направи пет пробива в мача и два пъти загуби подаването си. Във втория сет той поведе с 4:2, загуби следващите два гейма, но взе петата и шестата част, за да триумфира. 

В спор за титлата утре Каспер Рууд ще играе срещу Федерико Кория от Аржентина, който по-рано днес разгроми Яник Ханфман (Германия) с 6:2, 6:1 за 72 минути. 22-годишният Рууд, който е 16-и в световната ранглиста на АТP, има две титли в кариерата си, а Кория няма спечелен трофей до момента.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени