Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поморие - балнеология и други Анхиалски истории

| обновено на 18.07.21 в 11:59
8
Поморие
Снимка: Ангелина Грозева/Радио София

"Радиокафе" гостува на Община Поморие - предизвикателствата пред туристическо лято в разгара на сезона. Съвместна продукция на Радио София и Радио Бургас.

Началото е с Иван Алексиев – кмет на община Поморие: Кмет на годината в много категории:

"Успехите са на всички жители на Поморие, техните желания да живеят в по-добър град. Кметът просто е лицето на града. Имаме самодеен театър, по-стар от Народния. Тук Яворов се изявява като поет. 

Всичко на 20 км от морето е провинция!" - убеден е кметът и продължава: "Радвам се на оценката на туристите, но в населените места във вътрешността искат същото качество на живот. Ресурсът не се насочва само в общинския център, а благодарение на Оперативните програми се рехабилитират пет улици в Каблешково и Ахелой, построи се новото рибарско пристанище. Има сафрид и чернокоп.

Разликата ни със Созопол и Несебър са бялото злато - солта, черното злато - лечебната кал, имаме развито лозарство и винарство. Само с летен туристически сезон не може, затова хотелите са с медицински центрове. Имаме видеонаблюдение да не се изнася кал. Очакваме споразумение с Немската здравна каса за калолечение през есента и зимата. А Летище Бургас е по-близо до Поморие.

От 20 юли започва фестивала ни "Море от вино", предстоят Седмица на морето и Седмица на виното. Наблягаме и на изграждането на силни и здрави деца - спортните клубове на общинска земя не взимат такси на децата. А от Поморие стартира и брандът "Черноморска кухня

". От месец и половина-два нямаме сблъсък с пандемията." - завършва кметът на Община Поморие.
В разговора се включват и колегите от Радио Бургас с анкета с туристи, които разказват колко са доволни и за отношението качество/цени:

Двойки на средна възраст или семейство с деца и руски и украински туристи - това е профилът на средния турист.

Още по темата за туризма с Георги Тръпков – хотелиер:

"Сезоните ни са преди и след Covid-19. Превъртяха се нещата, за разлика от миналата година, когато бяха само български гости, днес вече има и чуждестранни. Трябва да наложим качество на услугата ни, тя да остане запомняща се. Продуктът ни трябва да е с истински и разнообразни неща. Пребиваването в определена дестинация трябва да обогатява. Търсим резервите в балнео/спа, не се оплакваме, че сезонът свършва на 25 август. Септември е прекрасно време за риболов, славим се и като регион на добри вина."

Проф. Николай Янев е от стар поморийски род, световноизвестен професор по математика, сърфист и автор на "Епопея на незабравимите":
"Сред тях Левски е най-близък до сегашното ни ежедневие. Днес ни е особено нужен духа, който той вселява в народа. Дядо ми е първият висшист в Поморие и първият адвокат в града, създал е устава на Соларското дружество и Популярната банка, той винаги ми е бил за пример. Морето бе наш втори дом, оттогава се чувствам по-добре в морето, отколкото на сушата. Математиката и сърфът са взаимно свързани неща."

Дъщеря му, адв. Елиза Янева говори за летните школи по медиация в Поморие (продължение на неговите летни математически), сърфирането в медиацията и в морето:

"Уинд и кайт сърф са антистрес. Адвокатската професия дава и малко повече свободно време. Морето винаги е било свобода и здраве, дало ми е "поморийско самочувствие", Поморие си е било град-държава. Сега е център на конферентен туризъм."

За книгата „Анхиалски истории“ разказват съставителите ѝ проф. Ани Кочева и Милчо Талев –художник, председател на настоятелството на НЧ „Просвета 1888“ и директор на Художествената галерия в града:

"Милчо припозна идеята като печеливша, кметът я подкрепи и така автори като Антон Дончев и Стефан Цанев ни дадоха разказите си" - започва проф. Кочева. "Открих късмета си в Поморие, едноименната история стана малко случайно, задачата ми в съставянето на книгата бе друга. А имах късмета да хвана последната черноморска скумрия" - шегува се Милчо Талев, директор на Градската галерия и продължава: "На 23 юли откриваме изложба на Христо Явашев-Кристо с творби от студентските му години, с маслените му портрети от НХГ и постерите от следващите му творби."

"Дядо ми Юстиниян е родом от Струга и дълги години е бил учител тук, магиите на Анхиало са свързани с това, че градът е по-различен, има градски дух, поморийци винаги се връщат в града, това е силата на морското притегляне. Това бе общата тема, която обедини всички имена в "Анхиалски истории" - убедена е проф. Кочева.

Стефка Бакърджиева от Радио Бургас за църквата Преображение Господне:

"Съществуването на некропола бе изненада, дори и за Настоятелството. Изградена през 1765, тя е най-старата сграда в града. На мястото ѝ е имало е малък храм от IX век. От 1977 е обявена за Национален паметник на културата".

Финалът е с репортажа на Ангелина Грозева с деца от школата по изобразително изкуство в НЧ “Светлина 1939“, както и разговор с Донка Китанова – секретар на читалището и Йоана Спиролова - учител по изобразително изкуство:

"Два одобрени, успешни и устойчиви проекта с 25-33 деца. Всичко около нас е изкуство" 

"Учат ни да рисуваме, правим неща, които вкъщи не можем, всеки ден правим различни неща" - радват се децата и споделят: "Ти си край морето и си у дома. Изкуството ни прави по-щастливи, тук е много забавно!"

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия