Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космическото бъдеще на човечеството

Снимка: pixabay.com

Космическото бъдеще на човечеството след революционния полет на британския милиардер Ричард Брансън в Космоса със совалката „Юнити“ и ден преди планирания полет на американския бизнесмен Джеф Безос с неговия апарат „Ню Шепард“. 

Как ще се развие конкуренцията между „Вържин Галактик“ на Брансън, „Блу ориджин“ на Безос и „СпейсЕкс“ на Илон Мъск при зараждащия се пазар на космически туризъм. 

На този фон къде е България в изследването на Космоса, кога ще има нови български космонавти и какви възможности дава спечеленият от СУ „Св. Климент Охридски“ образователен проект към ЕКА „Space Edu 4 Bg“.

Д-р Владимир Божилов, астрофизик и гл. асистент, катедра „Астрономия“, ФзФ, СУ „Св. Климент Охридски“, разказва повече в "Нашият ден":

"Космосът не е само обект на бъдещ туризъм или атракция, Космосът е неизчерпаем източник на знания за света около нас и за създаване на бъдещи науки." 

Астрофизикът коментира темата за космическото бъдеще на човечеството и мястото на България в този процес, ден преди да потръгне космическата "разходка" на Джеф Безос в космическото пространство.

"България е страна, която има своите предишни успехи в космическите науки и сега продължава да работи по космически изследвания", каза още д-р Божилов.

Чуйте повече в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна