Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кунчев: Ако няма по-висок имунизационен обхват, у нас ще се повтори картината от Испания, Гърция, Кипър

От днес влиза в сила изискването за 72 часов PCR тест за българските граждани, които се завръщат от държави от "червения" Covid списък

| обновено на 19.07.21 в 18:10
Ангел Кунчев
Снимка: БГНЕС

От днес влиза в сила изискването за 72 часов PCR тест за българските граждани, които се завръщат от държави от "червения" Covid списък.

В ограничителната зона са Кипър, Великобритания, Испания, Фиджи и Кувейт.

Главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че изключение за влизане в България се прави за сънародници с отрицателен тест или ако си го направят у нас. При отрицателен резултат отпада 10 дневната карантина, обяви Кунчев. Той прогнозира увеличение на Covid случаите у нас и по-широко разпространение на Делта варианта.

Българите, които нямат сертификат за отрицателен тест, подлежат на задължителна карантина. Тя може да се отмени, ако до 24 часа след пристигането си у нас се тестват, поясни държавният здравен инспектор:

„В случай, че направят веднага след влизането, и изпратят по електронен път съответния документ, то директорът на Регионалната районна здравна инспекция отменя карантината”.

Висок ръст на новозаразени с коронавирус има в Гърция, Испания, Кипър, Португалия, Нидерландия.

У нас:

„Това, което бихме могли да очакваме, е повишаваме постепенно на процента положителните проби за индийски вариант“, прогнозира доц. Ангел Кунчев, като добави:

„В момента сме в най-добрата ситуация, която обаче няма да се задържи за повече от седмица-две, оттук нататък ще започне ръст. От нас зависи колко той ще е бърз и интензивен. Ако успеем да постигнем нещо, което очевидно не успяваме - по-висок имунизационен обхват, той ще бъде значително по-мек и по-малко ще бъдат тежките случаи. Ако не успеем, ще се повтори картината, която в момента виждаме и други страни - в Испания, в Гърция, в Кипър“.

Главният държавен санитарен инспектор съобщи, че България е поръчала по проект PCR и антигенни тестове за 1600 000 евро, които Европейската комисия да предостави:

„В момента, в който те пристигнат в България, ще ги ползваме точно за тази цел – хора, на които им предстои пътуване или се завръщат, да улесним тяхното движение“.

Този и следващия месец се очаква граничните пунктове „Калотина“, „Капитан Андреево“ и „Кулата“ да бъдат натоварени от преминаващи транзитно граждани от Турция и Румъния.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна