Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилио Ведова – Алнурф Райнер: Тициан гледа

Снимка: arnulf-rainer-museum.at

Изглежда тази година курортното градче Баден близо до австрийската столица Виена залага на богатата си културна програма, с която привлича множество туристи и любители на изкуството. В музея „Арнулф Райнер“, кръстен на един от известните австрийски абстракционисти сега може да бъде видяна изложбата „Емилио Ведова – Алнурф Райнер: Тициан гледа“. Италианецът Емилио Ведова също е сред много известните художници, представители на абстракционизма.

Музеят е създаден от община Баден с цел обучение на млади специалисти и художници и е кръстен на Алнурф Райнер, тъй като той е родом от курортното градче. Затова и през цялата година там могат да се видят групи деца, които се обучават в различни програми за рисуване.


Името на Алнурф Райнер е познато в България и покрай опаковането на Рингтурм на Донауканал във Виена преди години. Една българска художничка – Даниела Костова също опакова през 2019 кулата на седалището на Виенската градска застрахователна група. Райнер е сред най-известните съвременни абстракционисти в света. В творбите му има много политика, той рисува много по темата за Хирошима. 

Свързан е с биеналето във Венеция и оттам навярно е приятелството му с италианеца Емилио Ведова. За него е характерна черно-бялата композиция. Черното и бялото буквално се борят помежду си на платната му. А също и червеното и синьото. Работите му имат общи черти с Франц Клайн. Той също разбира творчеството си като политическо изкуство. Много от абстрактните му цикли носят политически имена като примерно серията рисувани от двете страни картини на дървени поставки под името „Берлински дневник на абсурда“ – този цикл говори за трагедията на разделения на части град. Чуйте повече за изложбата в звуковия файл от Константин Брадваров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени