Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Уволниха шефа на АПИ Апостол Минчев

Сигнал до прокуратурата за допълнителни ангажименти по договори на АПИ за 3 млрд. лв.

| обновено на 20.07.21 в 18:26
Апостол Минчев
Снимка: БГНЕС

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова уволни председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Апостол Минчев.

Причината е проявеното от него своеволие да спре всички строителни дейности на Агенцията, съобщават от пресцентъра на министерството.

Инж. Минчев е разпоредил писмено спиране работата и изтеглянето на техниката до второ нареждане. На практика това блокира дейността на фирмите, уточняват от регионалното министерство.

Министър Виолета Комитова заяви: 

"Може да го приемем за саботаж, защото господин Минчев до петък е разплатил доста много пари, може би на приятели и на фирми. От понеделник нарежда на всички останали да спрат да работят! Ще разберем кои са проектите, кои са спрените строежи, колко са засегнатите страни и ще намерим решение".
Заместник-министър Захари Христов обяви: 
"Получихме множество обаждания от кметове и областни управители какво става с текущите ремонти. Текущите ремонти няма да спрат. Това решение ще бъде коригирано. Просто в момента търсим финансиране и те ще продължат по надлежния ред".

Министър Комитова кани всички кметове и фирми, засегнати от писмото, подписано от г-н Минчев, на среща в министерството в петък - 23 юли.

Минчев бе назначен за председател на УС на АПИ в края на май.


Същевременно сигнал за близо 3 милиарда лева бе подаден до главния прокурор Иван Гешев от министрите на финансите и на регионалното развитие Асен Василев и Виолета Комитова заради допълнителни ангажименти по договори, възложени от Агенция „Пътна инфраструктура“. Сигналът е в близо 70 папки. 

Министрите на регионалното развитие и на финансите сезираха главния прокурор Иван Гешев за нарушения, извършени при възлагането на обществени поръчки от Пътната агенция. Става дума за допълнителни и извънредни задания и договори за възлагане на текущ ремонт и поддръжка.

Общата сума на заданията, за които министрите смятат, че нарушават закона, е за близо 3 милиарда лева, които не са обезпечени от бюджета на АПИ. Заданията са основно за настоящата и следващата година.

При одобрен бюджет на агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв., тя е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв. Около половината от тях са за тази, а останалите - за 2022 и следващите години. 

Според експерти в пътния бранш спирането на всички ремонтни дейности и доосигуряване на финансирането им е безпрецедентен акт в разгара на строителния сезон.

Представителите на бранша очакват конкретни решения, които регионалното министерство да представи на срещата в петък с кметове и засегнатите фирми.

Очакванията за новоназначения председател са да бъде пътен експерт, който да води добра кадрова политика.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.