Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилно е състоянието на филипинския моряк с Covid-19 (ОБНОВЕНА)

11 филипинци са с положителен резултат. Един е починал

| обновено на 20.07.21 в 12:30

33-годишният филипински моряк, който е настанен в Инфекциозното отделение на УМБАЛ Бургас с Covid-19, е в добро общо състояние. Това съобщи д-р Светослав Тодоров, координатор „Медицинска дейност“ в лечебното заведение. Мъжът е приет вчера с температура и затруднено дишане.

"От образните изследвания имаме данни за двустранна бронхопневмония. Оплакванията са били свързани с повишена температура и обща отпадналост. Лекува се по стандартите и добрата медицинска практика и всички утвърдени стандарти за Covid инфекция. Пациентът, който в момента е хоспитализиран, е с положителна проба от 14 юли. Други не са потърсили медицинска помощ в нашата болница."

Морякът е без данни за придружаващи заболявания, уточнява д-р Тодоров. 


По - рано днес от министерството на здравеопазването съобщиха, че  на кораб в пристанище Бургас има заболели с коронавирус. Един от моряците, който е бил приет в УМБАЛ - Бургас на 18 юли за лечение е починал на следващия ден. От останалите 19 членове на екипажа, 11 са с положителни проби. Поставени са под карантина.   

Ето и каква е хронологията на събитията:

От Министерството на здравеопазването съобщават, че първият заболял е с оплаквания от 7 юли – отпадналост, кашлица, температура. 

На 14 юли той е транспортиран до УМБАЛ Бургас за изследване и преглед, като му е направен бърз антигенен тест за Covid-19, който е с положителен резултат. Той е хоспитализиран в инфекциозно отделение на лечебното заведение. 

На 15 юли е организирано пробонабиране на останалите 19 лица от екипажа на кораба с PCR-тестове.

11 лица от персонала са с положителен резултат. Издадени са предписания за изолация на същите на кораба за срок от 14 дни. Общото им състояние се проследява ежедневно. 

Три от положителните случаи са с температура и кашлица. Контактните лица от екипажа са без оплаквания. 

На 18 юли хоспитализираното лице от екипажа е приведено в ОАИЛ на УМБАЛ Бургас, като на следващия ден е починало

На 19 юли друго лице от екипажа с положителен резултат за Covid-19 е със затруднено дишане и влошено общо състояние. След преглед от екип на ЦСМП Бургас е хоспитализирано в УМБАЛ Бургас.

В издаденото предписание за поставяне на екипажа под карантина РЗИ Бургас е разпоредила извършването на дезинфекция на всички помещения. 

Епидемичният взрив е на товарен кораб с екипаж от филипински граждани

Корабът пристига на пристанище Бургас на 14 юли и трябва да отпътува на 23 юли. Последното пристанище преди акостиране в Бургас е Обединените арабски емирства, на 27 юни

На 7-8 юли корабът преминава Суецкия канал, което налага качване на пилот на кораба. Екипажът се състои от 20 души. Той не се допуска до брега.

Здравните власти следят развитието на противоепидемичната обстановка и оказват стриктен контрол за недопускане разпространението на епидемията от Covid-19.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!