Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди откриването на 46-ото Народно събрание - надежди за диалог

| обновено на 20.07.21 в 22:22
Снимка: БГНЕС

В деня преди конституирането на 46-ия парламент бъдещите парламентарни групи се събраха на заседания. От "Има такъв народ" показаха обрат в позицията си - преди да представят новото си предложение за правителство, ще проведат консултации с формациите, от които очакват подкрепа. Това обяви Ивайло Вълчев след заседание на парламеннтарната група:

От "Има такъв народ" отказаха да коментират дали отново ще номинират Ива Митева за председател на Народното събрание, щели да обяват решението си в зала.

Начело на парламентарната група на ГЕРБ-СДС отново ще е Десислава Атанасова. Нейни заместници ще са лидерът на СДС Румен Христов, Тома Биков и Александър Ненков. Групата ще номинира Росица Кирова за заместник-председател на Народното събрнание. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов утре ще стане ясно дали 46-тото Народно събрание ще може да излъчи правителство. Ако се стигне до трети вот, държавата ще колабира, убеден е той.

Парламентарната група на БСП предлага Кристиан Вигенин за председател на 46-то Народно събрание. За председател на парламентарната група Политическият съвет е избрал Корнелия Нинова. Ръководството на парламентарната група на коалицията остава същото, каквото е било и в 45 тия парламент. Тази неделя заседание ще проведе и Националното ръководство на БСП, на което ще бъде направен анализ на резултатите от изборите.

Парламентарната група „Изправи се! Мутри вън!“ промени името си и вече ще се казва „Изправи се.бг! Ние идваме!“ Това обяви лидерът на коалицията Мая Манолова след заседание на парламентарната група. Тя остава председател на групата, а неин заместник отново ще е адвокат Николай Хаджигенов, който обяви, че създава неправителствена организация под името "Ние идваме". Татяна Дончева ще е предложението за заместник- председател на Народното събрание.

Преди да представят новото си предложение за правителство с техен мандат, от ИТН ще проведат консултации с формациите, от които очакват подкрепа. Това обяви Ивайло Вълчев след заседание на парламентарната група: 

"Нещата, които трябва да се обявяват в парламента, ще ги обявяваме в парламента. Нещата, които трябва да бъдат обявени в разговор с другите парламентарни групи, ще ги научат първо те в разговор с тях, така, както изисква тази професионална диалогичност. Няма да използвам фразата, че сме си направили необходимите изводи, но всяка информация, която трябва да бъде комуникирана с останалите, ще бъде комуникирана там, където ѝ е мястото и там, където първо заинтересованите ще я чуят. Мисля, че в последните дни показахме с всичките си думи и действия, че абсолютно осъзнаваме това, което лежи на нашите плещи".

От "Има такъв народ" отказаха да коментират дали отново ще номинират Ива Митева за председател на Народното събрание, щели да обявят решението си в зала. Но Мика Зайкова и Радостин Василев, който беше предложен за министър на младежта и спорта в първия проектокабинет на партията, обявиха подкрепата си за нейното издигане:

Мика Зайкова каза:

"Ако питате мен, аз харесвам Ива, защото тя е великолепен юрист".

Радостин Василев допълни:

"Тя има пълната моя подкрепа, винаги".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна