Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вечната красота на Двореца в Балчик“ гостува на Варшава

Двореца в Балчик
Снимка: И. Гъделева

От 20 юли в полската столица се открива фотоизложбата „Вечната красота на Двореца в Балчик“, която представя забележителностите в архитектурно-парковия културен институт.

20 архивни черно-бели фотоси с артефакти и градини в комплекса, създаден през 20-те години на миналия век от италианските архитекти Америго и Августино и швейцарския ботаник Жул Жани, включва изложбата „Вечната красота на Двореца в Балчик“. Тя обиколи Европа и вече бе гост на българското посолство в Берлин, в Българския културен институт в Братислава, в дом „Витгенщайн“ във Виена, и в чешкия град Валашске Мезиржичи. 

Колекцията показва 40 творби на професионалните фотографи Ясен Казанджиев и Румяна Тенева, запечатали най-красивите места в Балчишкия дворец на кралица Мария, обявен за паметник на културата.

Дворецът в Балчик е обичана и популярна дестинация не само сред българските туристи, а нейният културен календар през лятото изобилства от артсъбития, с които интересът на гостите непрекъснато се поощрява.

Наскоро там се проведе балетна гала с участието на балета на Варненската държавна опера, както и Шестият детски фестивал „Пясъчни творения“.

На 23 юли вечерта на открита сцена „Двореца“ в Балчик предстои да се види спектакълът „Човекът от Ла Манча“, но преди това на 21 юли от 21 часа на откритата сцена „Двореца“ в Балчик ще звучи „Музиката на Италия“ – разказа в „Артефир“ директорът на Държавен културен институт Културен център „Двореца“ Жени Михайлова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени