Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизод 427

Една самодива от Странджа

Снимка: БНР

Единствената българка, носител на наградата „Грами“, има биография, достойна за филмов сериал. Родена в с. Богданово, тя върви по житейския си път ту като обикновена българка, ту като необикновен творец, покорил сърцата на публиката на всички континенти. 

Наричана “посланик на България и българската песен”, възпитаничката на школа за медицински сестри, получава първата си награда, когато е 22-годишна, на събора надпяване в с. Граматиково. Тя печели конкурса на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио и от 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка. Прави много записи за Фонда на БНР, издава няколко грамофонни плочи в “Балкантон”, снима филми за БНТ. Нейната песен "Калиманку, Денку", в обработка на Красимир Кюркчийски, впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на "Мистерията на българските гласове".

Обявена за „неземен глас“, Янка Рупкина работи със световни музикални величия като Джордж Харисън, Кейт Буш, Крис де Бърг, нейна песен звучи във филм на Анджелина Джоли.

Разбира се, не всичко в живота на странджанската самодива е слава и рози. На 21 декември 1971 г. тя оцелява в жестоката самолетна катастрофа на летище София, при която загиват Паша Христова и половината музиканти от Оркестър „София“.

В епизод 427 „Трамвай по желание“ среща своята публика с неповторимата народна певица Янка Рупкина.

Чуйте предаването в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени