Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекарите от „Пирогов“ преместват протеста си пред президентството

Българската болнична асоциация: Протестите ескалират ненужно напрежение

| обновено на 21.07.21 в 13:56
Снимка: Анелия Джамбазка

От утре лекарите от „Пирогов“ ще протестират пред президентството. Това обявиха по време на днешния пореден протест в подкрепа на уволнения шеф на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

Медиците ще търсят отговорност от президента Румен Радев, тъй като той е избрал състава на служебния кабинет.

Протестиращите отново поискаха оставките на здравния министър Стойчо Кацаров и на управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев.

Доктор Диана Димитрова - началник на мултипрофилното спешно отделение, и Зинаида Николова - старша медицинска сестра на отделението по педиатрия, казаха пред БНР:

„Няма да спрем. Бъдете убедени в това, защото колегите и всички медицински работници са безкрайно обидени от реакциите на здравния министър“.

„Хора, утре друга болница може да бъде на мястото на „Пирогов“. Не може да се позволи срещу най-голямата спешна болница да се изсипват такива неверни неща, които ние не сме направили и затова утре ще бъдем пред президентството. Дано президентът ни чуе този път“. 

Протестът на лекарите от „Пирогов“ не е пътят, по който да докажат дали има източване на средства. Това трябва да се реши от съответните органи“. За това призова адвокат Свилена Димитрова, която е председател на Българската болнична асоциация. Асоциацията подкрепя лекарите от „Пирогов“, но апелира за разделяне на резултатите от проверката на Здравната каса и свършената работа от лекарите по време на пандемиятаДимитрова апелира Лекарският съюз и „Пирогов“ да потърсят правата си. По думите ѝ протестите ескалират ненужно напрежение. Според нея отстраняването на проф. Асен Балтов не означава че лекарите не са се справили с работата

Сред подкрепящите болницата са и специализантите в „Пирогов“, които приемат проверките като лична обида и непризнаване на труда им по време на пандемията. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна