Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш шеф на ДАНС е задържан за незаконен лов

Прокуратурата в Благоевград е образувала досъдебно производство срещу четирима бракониери

| обновено на 21.07.21 в 15:46
Димитър Георгиев
Снимка: БГНЕС

Бившият председател на ДАНС Димитър Георгиев е бил задържан от полицията след сигнал за незаконен лов близо до село Сушица, Благоевградско. „Хоризонт“ научи, че заедно с него в полицията са отведени още трима души.

Единият от тях е настоящ служител на ДАНС, а другият е собственикът на футболния отбор Витоша Бистрица.

При претърсването в автомобилите на групата са открити няколко ловни оръжия, голямо количество патрони, както и убито диво животно.

В края на май т.г. служебният кабинет предложи на президента Румен Радев да освободи от поста председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Премиерът Стефан Янев заяви, че Георгиев е вземал политически мотивирани решения.

На 26 май държавният глава подписа указа за освобождаването му и с друг указ назначи за шеф на агенцията Пламен Тончев.

Сигналът за организиран незаконен лов и два високопроходими автомобила в дивечовъден участък над село Полена е подаден снощи в ДГС-Симитли, потвърди директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов:

„В два часа през нощта се обади директорът на горското стопанство, че има сигнал за незаконен лов и че органите на полицията са задържали извършителите. Има отстреляна дива свиня“.

Последвала незабавна акция на полицията в автомобилите са намерени  четири карабини и една ловна пушка, както и голямо количество патрони. 

Оказа се, че в началото на месеца  фирма „Бесер 1970“  е подписала договор с горското стопанство в Симитли за организиране на ловен туризъм . Неин собственик е футболният шеф Сергей Ташков, потвърди директорът на стопанството Благой Кишев:

„Има подписан договор за отстрел чрез организиране и провеждане на ловен туризъм с ДГС-Симитли от 08.07.2021 г., но за вчерашната дата няма никаква заявка, нито разрешително, няма никакви надлежно оформени документи на територията на Държавно горско стопанство-Симитли“.

В групата, организирала незаконния лов, е бил и горският служител Владимир Петров, който е задържан тази сутрин. 

Срещу бракониерите е образувано досъдебно производство по закона за МВР, казаха от прокуратурата в Благоевград. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!