Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Христо Панчугов:

Новият парламент: Има ли ценности, които да обединят партиите на протеста

| обновено на 21.07.21 в 10:55
Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

С тържествено заседание се откри 46-ото Народно събрание. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. Шестте политически сили в новия парламент представят днес водещите си приоритети.

Темата коментира в “Нашият ден“ политологът  Христо Панчугов:

“Няколко са големите въпроси пред този парламент. Първият е дали ще успее да отговори на обществените очаквания. Да даде отговор на въпросите има ли такива ценности, които могат да съберат т.нар. "партии на протеста" в рамките на едно реформаторско управление. Вторият голям въпрос е дали ще може да произведе модел, който да даде отговор на въпроса как изглежда промяната в България, която се търси от известно време. Каква е алтернативата на това, което наблюдаваме в момента.

Изборите имат много проста функция – те трансформират гласовете в мандати. Не е работа на българските граждани да решават проблемите на политиците. Идва място на политическото лидерство – как да се създаде такъв консенсус, позволяващ съставяне на правителство около общи ценности.

Тук въпросът не е просто на мнозинства. Тук въпросът е какво събира тези партии в какъв дневен ред. И кой носи отговорност за компромисните решения, които са неизбежни и за този дневен ред.

Ключово е да се знае кой е човекът, носещ отговорност за успеха или за провала на съответната политика. Всичко друго ще ни върне в разговора в по-предишния парламент, в който се шантажираше за запазване на мнозинство, взимаха се откровено вредни за българската политика решения.

Трябва да се приключи с този политически шантаж и единственият шанс това да се случи е публичен разговор за дневния ред и за хоризонта на следващото управление. Всичко друго ще обрече на провал каквото и да е правителство дори и то да събере мнозинство. Защото математическото мнозинство в този парламент няма да е достатъчно."


Правителство около общи ценности

"Много пъти съм казвал в различни ситуации, че българските политици не могат да водят елементарен разговор, а ние искаме да водят дебат.

Първите прояви, идващи от Слави Трифонов и ИТН, са точно обратното на желанието за водене на разговор. Те са отново опит да се наложи някакъв морален ултиматум и да се даде морална оценка."

Имената на партиите

"Партиите би следвало да отразяват дълбоките ценности, които събират хората в тях и които дават ориентир не само на тези хора, но и на избирателите какви са политиките, които се следват.

В момента имената на българските партии са доста първосигнални. Те целят други ефекти, а не толкова да дадат ориентир за ценностите, които седят в основата на партиите. Най-вече защото много често липсват такива и партиите се сформират от  краткосрочни конкретни политически цели."

Пожелава

"Леко шеговито, пожелавам им да си отгледат гръбнак да понесат отговорност за тази ситуация, а не да я товарят отново на главите на българските граждани."

Чуйте Христо Панчугов в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.