Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Нямаме ясна формула как да съставим следващото управление, а страната е в криза

| обновено на 21.07.21 в 12:47
Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

„България е в криза и най-очевидното проявление на този факт е, че от повече от година нямаме пълноценно нормално управление, нямаме управление, което се ползва с доверие, нямаме управление, което се ползва с парламентарна подкрепа и нямаме ясна формула за това как да съставим следващо управление, а страната е в криза и е изправена пред сложни предизвикателства.“ Това заяви при тържественото откриване на сесията на новото Народно събрание Христо Иванов от името на парламентарната група на „Демократична България“.

На първо място сред приоритетите Иванов постави подготовката за задаваща се следваща Covid вълна.

На второ място Христо Иванов посочи, че следва максимално бързо да се осигури внасянето на Плана за възстановяване.

Според Христо Иванов трябва и максимално бързо да започне работата по бюджет на промяната, в който да се заложи моделът за възстановяване и решителни мерки за подобряване на ефективността на публичните разходи.

Разговорът за реформа в здравеопазването трябва да започне веднага, подчерта Иванов.

Като други акценти Христо Иванов открои политиките за българите в чужбина, продължаването на реформите в изборното законодателство и зелената тема.  

След първото заседание на новото Народно събрание председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че ще направи всичко възможно, за да има правителство. Отново подчерта, че за коалицията министерските постове в кабинета не са важни, а политиките, които ще се следват.

Иванов коментира и утрешното заседание на Висшия съдебен съвет, на което ще се гледа предложението на правосъдния за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста му.

„Хайде така да кажа, че ще бъда силно изненадан, ако не видим поредната проява на мизерия. Решението е конституционна промяна, разпускане на този състав, който е мажоретки на Гешев, беше избран да бъде такъв, и ново начало за ВСС и управлението на съдебната власт“.

Чуйте изказването на Иванов от парламентарната трибуна в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени